Netanjahu razgovarao sa kraljem Maroka

Svet 25. dec. 202023:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Alex Kolomoisky

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarao je telefonom sa kraljem Maroka Muhamedom Šestim, prvi put otkako su se dve zemlje 10. decembra dogovorile da obnove diplomatske odnose.

Dvojica lidera su čestitala jedan drugom na dogovoru kojem je posredovao predsednik SAD Donald Tramp, a koji uključuje američko priznanje marokanskog suvereniteta nad spornim područjem Zapadne Sahare.

Oni su razgovarali tri dana posle posete zajedničke izraelske i delegacije SAD Rabatu radi potpisivanja niza sporazuma, navodi Frans pres.

Netanjahu je pozvao marokanskog monarha da poseti Izrael, dogovorio nastavak kontakata i rekao da je cela jevrejska država oduševljena obnovom odnosa, saopštio je njegov kabinet, preneli su izraelski mediji.

Kabinet kralja Muhameda Šestog je naveo da je on podsetio na „snažne i posebne veze“ između jevrejske zajednice u Maroku i dvora i ponovio stalnu, nepokolebljivu i neizmenjenu poziciju kraljevine u odnosu na palestinsko pitanje i njenu pionirsku ulogu u promovisanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja je objavila normalizaciju odnosa s jevrejskom državom ove godine, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

U utorak su potpisana četiri bilateralna sporazuma u oblasti avijacije, vodnih resursa, finansija i bezviznog režima za diplomate, a u sredu je ministar turizma Maroka najavio da će direktni letovi između dve zemlje početi za dva ili tri meseca.

Takođe je dogovoreno otvaranje kancelarija za vezu u Tel Avivu i Rabatu.

Maroko je svoju prethodnu kancelariju za vezu zatvorio 2000. godine na početku drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije.

U toj zemlji živi oko 3.000 Jevreja i to je naveća jevrejska zajednica u Severnoj Africi.

Oko 700.000 Jevreja marokanskog porekla živi u Izraelu.

Komentari

Vaš komentar