„Nešenal interest“: Imenovanje Nulandove jasan signal Moskvi

Svet 17. jan. 202118:07
Podeli:
Viktorija Nuland Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Odluka o imenovanju Viktorije Nuland na mesto državnog podsekretara je jasan signal za Moskvu da je zbližavanje sa Vašingtonom pri administraciji Džoa Bajdena malo verovatno, piše "Nešenal interest".

„Saopštenja o predstojećem imenovanju Viktorije Nuland su za Moskvu jasan signal da se šanse za značajno zbližavanje Sjedinjenih Američkih Država i Rusije pri administraciji Bajdena smanjuju“, navedeno je u članku.

Američki list podseća da je Viktorija Nuland bila aktivna pristalica politike Baraka Obama prema Rusiji i Ukrajini, kao i da sledećem predsedniku Amerike preporučuje da uvodi nove sankcije i stvara globalni front za obuzdavanje „vojne agresije“ Rusije.

Istovremeno, „Nešenal interest“ ističe da će vest o njenom imenovanju u ukrajinskoj prestonici van sumnje biti povod za radost i da je već „izazvalo likovanje u Kijevu“!.

Autori podsećaju da je ona aktivno podržavala nerede na Majdanu 2014. godine – delila je hranu ukrajinskim demonstrantima i sastajala se sa novom vladom zemlje. Kako se navodi, takođe je razgovarala sa bivšim predsednikom Petrom Porošenkom o realizaciji zahteva Minskih sporazuma i napretku Ukrajine po pitanju reformi.

Inače, Nulandova se smatra veterankom diplomatske službe. Ona je više od 30 godina radila u Stejt departmentu, bila glavni zvaničnik za Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a i govori ruski jezik.

Ranije je „Dojče Virtšafts Nahrihten“ (DVN) pisao da će pod novom administracijom Bele kuće na čelu sa demokratom Džoom Bajdenom ukrajinski konflikt dostići novi nivo zaoštravanja i upozorio da će on „odzvanjati glasno“. Istovremeno, naveo je da postavljanje Nulandove svedoči o tome da će biti upotrebljena sva dostupna sredstva u tu svrhu – od vojnih do hibridnih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar