Neredi ispred zgrade ruske ambasade u Pragu

Svet 18. apr. 202120:39
Podeli:
Protest ispred ruske ambasade u Pragu, policija
Protest ispred ruske ambasade u Pragu Foto: REUTERS/David W Cerny

Ispred zgrade ambasade Rusije u Pragu došlo je do sukoba učesnika antiruske protestne akcije i njihovih protivnika, prenosi "Češka televizija". Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine zbog čega je ta zemlja proterala 18 ruskih diplomata.

Predstavnici građanske inicijative „Milion trenutaka za demokratiju“ došli su na protest sa antiruskim sloganima i transparentima. Oni su podržali odluku čeških vlasti da protera ruske diplomate. Kasnije je do zgrade ambasade došla grupa koja se protivi postupcima Praga. Posle toga započela je tuča. Na kraju je policija privela jednog učesnika tuče.

​Pre toga je na kapiju ambasade bačen kečap. Policija je privela sedam osoba.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Gamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Komentarišući nameru Praga da protera zaposlene u diplomatskoj misiji, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je da su Češkoj vrlo dobro poznate posledice takvih odluka. Ministarstvo je izrazilo protest i navelo da će preduzeti recipročne mere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar