Nepal moli alpiniste da im daju prazne boce za kiseonik

Svet 10. maj. 202110:25
Podeli:
Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar

Nepal je u tolikom nedostatku boca za kiseonik da je danas zamolio alpiniste koji se penju na Maunt Everest da donesu njihove prazne boce umesto što ih ostavljaju prazne na planini, u vreme kada se Nepal bori s drugim talasom pandemije kovid-19.

PROČITAJTE JOŠ:

Država je dala dozvolu za penjanje više od 700 alpinista na 16 vrhova na Himalajima, od toga 408 na Maunt Everest, za period između aprila i maja, kako bi pokrenula planinarsku industriju i postavila turizam na noge, prenosi Rojters.

Nepalska planinarska asocijacija (NMA) zamolila je planinare da pomognu Nepalu da se izbori sa porastom broj obolelih od kovid-19, koji je doveo zdravstveni sistem do ivice pucanja, prenosi Tanjug.

Čelnik NMA je rekao da su penjači i njihovi vodiči poneli sa sobom bar 3.500 boca kiseonika, koje uglavnom ostanu zakopane u lavini ili budu ostavljene na padinama tokom spuštanja niz planinu.

„Apelujemo na planinare i šerpase da vrate prazne boce kad god mogu, da bi mogli da ih napunimo i iskoristimo za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa“, rekli su iz NMA za Rojters.

Mnoge privatne i državne bolnice u Katmanduu su rekle da ne mogu da primaju više pacijenata zbog nedostatka kiseonika, a nema ni boca.

„Potrebno nam je oko 25.000 boca što pre kako bismo spasili ljude od smrti. Ovo je hitno“, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Samir Kumar Adihari.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar