„Nemoguć zadatak“: Izvinjenje holandskog premijera bataljonu iz Srebrenice

Svet 19. jun. 202214:12
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Holandski premijer Mark Rute izvinio se u subotu zbog vladinog postupanja prema stotinama holandskih vojnika koji su poslati da brane Srebrenicu tokom rata u Bosni 1992-1995. godine.

Rute je priznao da je jedinica Dačbet III dobila „nemoguć zadatak“ da održi mir u istočnoj Bosni bez dovoljno municije i ljudstva, prenosi Dojče vele.

Obraćajući se veteranima te jedinice u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji, Rute je rekao da posle skoro 27 godina „neke reči još nisu izgovorene“.

PROČITAJTE JOŠ:

"Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim ženama i muškarcima Dačbeta III. Vama i ljudima koji ne mogu da budu ovde danas", rekao je Rute.

"Sa najvećim mogućim uvažavanjem i poštovanjem za način na koji je Dačbet III u teškim okolnostima pokušavao da učini dobro, čak i kada to više nije bilo bilo moguće", dodao je.

Rute je primetio da su veterani holandskog bataljona i dalje ljuti zbog toga što su poslati na zadatak koji se postepeno pokazao neizvodljivim. Holandski premijer okrivio je lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića za genocid i dodao da je međunarodna zajednica zakazala.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar