Nemilosrdna Kina: Izveštaj dokazuje genocid nad Ujgurima

Svet 09. mar. 202113:07 > 13:22
Podeli:
Foto: Printscreen

Kineska vlada "snosi državnu odgovornost za genocid nad Ujgurima kršeći UN Konvenciju o genocidu", navodi se u nezavisnom izveštaju, koji je objavio istraživački centar "Institut za strategiju i politiku Njulajns" (Newlines Institute for Strategy and Policy) iz Vašingtona.

Pročitajte još:

Izveštaj, na kojem je radilo više od 50 globalnih stručnjaka za ljudska prava, ratne zločine i međunarodno pravo, pokazao je da su aktivnosti kineske vlasti u Sinđijangu prema Ujgurima prekršile svaku odredbu Konvencije o genocidu UN, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovo je prvi put da je nevladina organizacija sprovela nezavisnu pravnu analizu optužbi za genocid u Sinđijangu, uključujući i odgovornost koju Peking može snositi za navodne zločine.

Veruje se da je do dva miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina smešteno u rasprostranjene logore širom Sinđijanga, prema izveštaju američkog Stejt departmenta.

Takođe, prema iskustvima bivših zatvorenika, mnogi koji su zatočeni u logorima bili su prinuđeni na indoktrinaciju, suočavali su se sa seksualnim zlostavljanjem, pa čak i prisilnom sterilizacijom.

„Ujgurski zatočenici u logorima su lišeni osnovnih ljudskih prava, teško su poniženi i podvrgnuti nehumanom postupanju ili kažnjavanju, uključujući zadržavanje u samicama bez hrane na duži period. Samoubistva su postala toliko česta da zatvorenici moraju nositi posebne uniforme koje bi ih sprečavale da to učine“, naglašeno je u izveštaju.

Foto: Human rights watch

Istaknut je i dramatičan pad nataliteta kod Ujgura u celoj regiji za oko 33 odsto između 2017. i 2018. godine.

Kina negira navode o kršenju ljudskih prava nazvavši ta mesta u kojima su smešteni Ujguri centrima za sprečavanje verskog ekstremizma i terorizma.

Koautor izveštaja Azem Ibrahim kazao je da postoje „ogromni“ dokazi koji potkrepljuju navode o genocidu.

UN Konvenciju o genocidu je odobrila Generalna skupština UN u decembru 1948. godine, a njena potpisnica je i Kina zajedno sa 151 zemljom.

U članu 2. Konvencije se navodi da je genocid pokušaj počinjenja dela s namerom da se u potpunosti ili delimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa.

Postoji pet načina kako izvršiti genocid – ubijanje članova određene grupe, nanošenje teških telesnih ili mentalnih povreda, namerno potčinjavanje životnim uslovima koji su postavljeni tako da dovode do fizičkog uništenja u potpunosti ili delimično, zatim, nametanje mera namenjenih sprečavanju radjanja unutar grupe ili prisilno premeštanje dece iz jedne u drugu grupu.

Iako bi ispunjenje samo jedne od navedenih odredbi značilo vršenje genocida, izveštaj ukazuje na to da je Kina svojim postupcima u Sinđijangu ispunila sve kriterijume.

Konvencija ne predviđa posebne kazne za države ili vlade za koje je utvrđeno da su počinile genocid, međutim, u izveštaju se navodi da prema konvenciji ostalih 151 potpisnika imaju odgovornost da deluju.

Istraživači su u izveštaju citirali službene govore i dokumente u kojima se Ujguri i druge muslimanske manjine nazivaju „korovom“ ili „tumorima“. Jedna vladina direktiva navodno je pozvala lokalne vlasti da prekinu „njihovu lozu, iskorene ih, unište veze i njihovo poreklo“.

„Ukratko, osobe i entiteti koji čine navedena dela genocida su zapravo državnici i agenti. Počinjenje ovih nabrojanih dela protiv Ujgura se nužno pripisuje Kini“, napisano je u izveštaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar