Nemačkoj nedostaju radnici – ovo su najtraženije profesije

Svet 21. jun. 202212:47
Podeli:
Foto:Nova S

Manjak stručnih radnika u Nemačkoj se povećao, a poseban nedostatak se oseća u građevinskom sektoru, ali i u sektorima obrazovanja i zdravstva, objavio je u utorak Institut nemačke privrede (IW).

„Prošle godine je u proseku na 201.411 otvorenih radnih mesta u zanatskom sektoru na raspolaganju bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom“, stoji u izveštaju Instituta nemačke privrede.

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio primetan tokom pandemije.

Manjak radnika je naročito akutan u sektoru građevinarstva, a nedostaje i vodoinstalatera i montera centralnog grejanja. Manjak je primetan i pri obrazovanju za ova zanimanja.

Javni servis ARD javlja kako postoji zabrinutost da bi manjak stručnih radnika mogao da uspori politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Mnoga preduzeća nisu u stanju da ispune porudžbine klijenata koji žele da ugrade solarne ćelije ili toplotne pumpe zbog nedostatka radnika, prenosi N1.

Stranka Zeleni, koja je deo vladajuće koalicije u Nemačkoj, procenjuje da bi 2030. u sektorima koji su presudni za prelazak na obnovljive izvore energije moglo nedostajati 440.000 radnika.

Prema izveštaju IW, manjak radnika se ne oseća samo u zanatskom, nego i u obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procenjuje da bi u sledećih pet godina u sektoru predškolskog vaspitanja moglo da nedostaje 200.000, a u sektoru školskog obrazovanja i do 250.000 obrazovanog osoblja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar