Nemačka zabranila plastične kese

Svet 27. nov. 202019:00 > 19:01
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022, s tim što će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća. Zabrana se odnosi na plastične kese debljine izme]u 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.

„Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa“, rekla je ministarka zaštite životne okoline Svenja Žulce (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD).

Ona je kazala da su platnene torbe, korpe i plastične kutije za višekratnu upotrebu „dobra alternativa“ plastičnim kesama.

Organizacija za zaštitu okoline WWF pozdravila je zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila da ova zabrana ima „samo simboličnu težinu“.

„Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Nemačkoj otpada na plastične kese“, navodi se u saopštenju WWF-a.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okolinu, tumačeći da se to odnosi samo na nemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim merama.

Zastupnik AfD-a Andreas Blek je ukazao na to da je dogovor maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, postignut pre dve godine, doneo rezultate i smanjio upotrebu kesa za dve trećine.

„Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja“, rekao je Blek.

U poslednje dve godine velika većina lanaca samoposluga u potpunosti je izbacila plastične kese iz upotrebe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar