Nemačka stranka kojoj je uzor Donald Tramp

Svet 26. nov. 202015:46 > 15:52
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Godinu dana pre parlamentarnih izbora u Nemačkoj, desničarska stranka AfD smišljeno eskalira politički diskurs. Njen uzor je Donald Tramp, a metoda je destruktivna - a na kraju će to možda biti i za samu stranku.

U oduševljenju nakon objave izbornih rezultata Aleksander Gauland, jedan od glavnih aktera Alternative za Nemačku (AfD), je gromoglasno najavio: „Teraćemo ih kao lovci!“ U dvorani oduševljenje. 24. septembra 2017. je tada još uvek mlada stranka ostvarila odličan izborni rezultat i postala najveća opoziciona stranka u Nemačkoj. A Aleksander Gauland je postao novi moćni vođa njihovog zastupničkog kluba u parlamentu. Tri godine kasnije jasno je: ta najava nije bila samo metafora.

Pročitajte još:

Nekoliko desničarskih aktivista je 18. novembra 2020. maltretiralo i psovalo zastupnike iz različitih stranaka u zgradi parlamenta – i to s uključenom kamerom. Oni su pokušali da izvrše pritisak na članove Bundestaga pred glasanje o jednom zakonu s kojim se ne slažu. Sve te osobe su prijavljene kao gosti. Njihovi domaćini: članovi desničarske parlamentarne skupine AfD. Očigledno je namera bila da ih uvedu u zgradu Bundestaga kako bi oni tamo izvodili svoje akcije, a zatim preneli videozapise na društvene mreže.

Slike su agresivne: jedna žena napada verbalno ministra ekonomije Petera Altmeiera, ruga mu se, vređa ga. Drugi aktivisti kucaju na vrata kancelarije i žele svojim kamerama da izvrše pritisak na zastupnike i njihove saradnike.

Nova dimenzija antiparlamentarizma

Brita Habelman iz stranke Zeleni je u to vreme bila u plenarnoj dvorani Rajhstaga. „Postojala je velika nesigurnost među prisutnima. Ta destruktivnost, antiparlamentaro delovanje, uprkos svim iskustvima s AfD-om, predstavljaju novu dimenziju“, rekla je ona za Dojče vele.

Akcija iz okruženja AfD izazvala je zgražavanje u Nemačkoj, budući da je parlament zaštićeni prostor za sadržajnu raspravu. Zastupnici svih stranaka, osim AfD-a, smatraju da je ovde prekršen tabu. Habelman to smatra opasnim i ozbiljnim.

„Namera je bila da se izvrši napad na demokratiju i na slobodno upražnjavanje mandata. Metoda i strategija su, s jedne strane, omalovažavanje rada parlamenta, a zatim postavljanje videosnimaka takvih akcija za vlastite sledbenike i simpatizere na JuTjubu.“

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U međuvremenu pravne službe Bundestaga proveravaju koje su moguće pravne posledice te akcije. Vođa zastupničkog kluba Gauland se doduše zbog incidenta izvinio, ali Brita Habelman smatra da je to izvinjenje licemerno. Stranka naime, uverena je ona, uživa u pohvalama koje dobija na desničarskim mrežama.

Delegitimisanje protivnika

Firma Amadeu Antonio iz Berlina, koja se, između ostalog, bori protiv desničarskog ekstremizma, ovu akciju ocenjuje kao deo medijske strategije AfD-a. Cilj je da navedu na nepoverenje i izlože poruzi političkog protivnika. „Desničarski aktivisti žele da delegitimišu demokratiju, političke protivnike i demokratske institucije“, kažu u Zakladi.

U jednoj studiji firma je analizirala ponašanje takozvanih „desničarskih alternativnih“ grupa na društvenim mrežama – uključujući AfD. Grupe dosežu milionsku publiku na Jutjubu, Fejsbuku i Tviteru. Jutjub kanal parlamentarne skupine AfD jedan je od najuticajnijih u desničarskom spektru.

Glavni cilj, navodi se u studiji koja je objavljena ove godine, je pomeranje granica onoga što se može reći. „Desničarski alternativni akteri žele da šire ideologiju koja (još uvek nije) većinsko mišljenje i koja se delom kreće izvan okvira temeljnih demokratskih vrednosti. Stoga pokušavaju da pomere opšteprihvaćene granice javnog diskursa i to stalnim rušenjem tabua. To se čini strateški, postupno i kontinuirano.“

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Brita Habelman to potvrđuje: „Svi zastupnici primećuju da je u parlamentu povećan stupanj mržnje i grubosti. Naravno da se ne plašim, ali ne želim da se navikavam na mržnju i širenje netrpeljivosti. I ne želim da se navikavam na antifeminizam AfD-a, na smeh iz redova njihovih zastupnika kad žene dođu za govornicu. Ja, zajedno s mnogim drugima, to neću prihvatiti. Demokratske stranke su tu složne.“

Donald Tramp kao uzor

Medijska strategija AfD-a ima zapanjujuću sličnost s nastupima američkog predsednika Donalda Trampa: istina tu nije važna, glavno je izazvati i privući pažnju. Brojni članovi AfD-a imaju dobre kontakte s američkim ultrakonzervativnim pokretom Alt-Right, kojeg američki predsednik podržava. Prema navodima studije firme Amadeu Antonio, jedno od najvažnijih oružja ove strategije je korišćenje dezinformacija: „Što češće korisnik ima kontakt s dezinformacijama, to je verovatnije da će im verovati i da će se one učvrstiti.“

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Stručnjaci primećuju da ovu strategiju karakterizuje stalna radikalizacija. Jer da bi trajno privlačili pažnju medija poruke moraju postajati sve radikalnije. Donald Tramp je pokazao kako se to radi.

„AfD nema apsolutno nikakav sadržaj“

Ipak ova radikalizacija nosi u sebi opasnost i za AfD. S jedne strane je ona besadržajna. Jer jednostavne poruke za vlastite pristalice ne dopuštaju neku dublju raspravu.

Po mišljenju Brite Habelman iz stranke Zelenih ovo će biti jedna od najvećih slabosti AfD-a u predstojećoj predizbornoj kampanji za Bundestag: „Moramo uspeti da pokažemo da AfD nema apsolutno nikakav sadržaj i nema odgovora na velika pitanja o budućnosti: ni o pandemiji korone, ni o klimatskoj krizi, ni o socijalnim pitanjima. Moramo razgolititi taj njihov nedostatak koncepta. “

Druga opasnost ove strategije za AfD je ta da se za rastući radikalizam sve više zanima i Služba za zaštitu Ustava. Deo stranke već je klasifikovan kao desničarsko ekstremistički. Ako cela stranka bude ocenjena kao takva, i dođe službeno pod prismotru, to bi moglo imati ogromne negativne posledice po stranku i preplašiti članove i glasače. Zbog toga su akcije, poput one nedavno u Bundestagu, sporne i u samom AfD-u.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar