Nemačka: Propalo više od hiljadu vakcina zbog greške

Svet 27. Dec. 202021:39
Share:
Foto:EPA-EFE/Zsolt Czegledi

U Nemačkoj je vakcinacija protiv koronavirusa odložena u nekoliko gradova, jer su termometri na više od hiljadu uzoraka pokazali da vakcina možda nije bila na dovoljno niskoj temperaturi tokom transporta. Zbog hiljade sumnjivih uzoraka, čeka se odgovor Biontek-a da li te vakcine mogu da se koriste.

“Pri čitanju dnevnika temperature, koji su bili zatvoreni u termokutije, pojavile su se sumnje da ne ispunjavaju zahteve“, izvestio je okrug Lihtenfels, na severu Bavarske.

Medicinsko osoblje otkrilo je da je temperatura u jednom termoboksu za transport vakcine porasla na 15 stepeni Celzijusa, rekao je portparol Lihtenfelsa, što je više od 8 stepeni koliko su propisali proizvođači.

Zbog hiljade sumnjivih uzoraka, čeka se odgovor Biontek-a da li vakcine mogu da se koriste.

“Nije stvar u tome da se neko najbrže vakciniše ili ima najviše doza, najveći prioritet je sigurnost i savestan rad u korist naših sugrađana“, rekao je Oliver Baer, guverner okruga u Hofu.

Inače, vakcina koja koristi novu takozvanu mRNK tehnologiju mora da se čuva na ultra niskim temperaturama od oko -70 stepeni Celzijusa,u posebno dizajniranim kutijama ispunjenim suvim ledom. pre nego što stigne do distributivnih centara.

Jednom izvađena iz skladišta, vakcina mora da se drži na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa da bi bila ispravna narednih pet dana. Termobojevi, koje je dizajnirao Fajzer, takođe su opremljeni GPS tragačima, tako da kompanije mogu da reše potencijalne probleme skladištenja u transportu.

Evropska unija je u nedelju pokrenula masovnu vakcinaciju penzionera i zdravstvenih radnika kako bi sprečila širenje pandemije koja je urušila ekonomije i odnela više od 1,7 miliona života širom sveta.

Ovo kašnjenje u Nemačkoj ukazalo je na izazove u distribuciji vakcina budući da se ispituju dve druge vrste vakcina koje su razvile Moderna i AstraZeneca, a koje su lakše za transport i skladištenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment