Nemačka produžuje karantin, Angela Merkel ima 3 zahteva

Svet 26. nov. 202008:00
Podeli:
Angela Merkel Foto.Kay Nietfeld/dpa via AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel i pokrajinske vlade dogovorile su se da će do kraja godine produžiti delimični karantin zbog borbe protiv koronavirusa. Ipak, odlučeno je da će tokom Božića neke mere biti ublažene.

Nemačka je u karantin ušla 2. novembra, kada su zatvoreni restorani, barovi i sportske ustanove, ali su škole, prodavnice i frizerski saloni ostali otvoreni.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelovali su na građane da se najmanje do 10. januara uzdrže od odlaska na zimski odmor.

„Nemačka vlada bi trebalo da na evropskom nivou radi na tome da se do 10. januara zabrani zimski turizam“, stoji u zajedničkom dokumentu.

U papiru se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata.

„Apelujemo na poslodavce da gde god je to moguće omoguće rad od kuće, posebno između Božića i Nove godine“, rekla je Merkel.

Nemačka je od početka pandemije registrovala 961.320 zaraženih i 14.771 umrlog.

„Ono što nam je potrebno je nova koncentracija svih snaga. Strpljenje, solidarnost, disciplina“, istaknula je kancelarka nakon višesatne videokonferencije s lokalnim premijerima.

Ona je rekla da će u Nemačkoj biti uvedena obaveza nošenja maski na otvorenom, tamo gde je velika frekvencija ljudi ili u gradskim centrima, prenosi Rojters.

„Još smo daleko od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika tokom sedam dana. Ubeđena sam i u tome smo se složili, još moramo da težimo tom cilju“, rekla je kancelarka.

Dodala je kako razvoj situacije s vakcinom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produžiti postojeće stroge mere.

Komentari

Vaš komentar