Nemačka policija zaustavila desničare naoružane mačetama kod poljske granice

Svet 24. okt. 202114:34
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nemačka policija saopštila je danas da je zaustavila više od 50 pripadnika ekstremno desničarske grupe, naoružane biber sprejom, bajonetom, mačetom i palicama, koja je pokušala da patrolira poljskom granicom kako bi sprečila migrante da uđu u zemlju.

Pročitajte još:

Oni su pratili poziv krajnje desničarske stranke „Treći put“, za koju se sumnja da je povezana sa neonacističkim grupama, da njeni članovi zaustave ilegalne prelaze u blizini grada Guben na nemačko-poljskoj granici.

Portparol policije saopštio je da je policija zaplenila oružje koje je nosilo 50 osumnjičenih i naterala ih da napuste područje Gubena.

Neki od osumnjičenih desničara, kako se navodi, doputovali su na poljsku granicu iz drugih delova Nemačke.

A u subotu je desetine ljudi protestovalo u gradu Gubenu da pokažu svoje protivljenje planiranim patrolama krajnje desnice.

Nemačka je postavila dodatnih 800 policajaca na poljskoj granici kako bi kontrolisala protok migranata koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju iz Belorusije, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

„Stotine oficira trenutno tamo dežuraju danonoćno. Ako bude potrebno, spreman sam da ih dodatno pojačam“, rekao je ministar Zehofer.

Zehofer je kazao da je ove godine već bilo 6.162 nelegalni ulazaka u Nemačku iz Belorusije i Poljske.

Prošle nedelje, ministar je rekao da Nemačka nema nameru da zatvori granicu sa Poljskom, ali je danas naveo da će zemlja možda morati da razmotri ponovno uvođenje kontrole.

„Ukoliko se situacija na nemačko-poljskoj granici ne smiri, moraćemo i da razmotrimo da li je potrebno da se preduzme ovaj korak u koordinaciji sa Poljskom i pokrajinom Brandenburg.

BONUS VIDEO: Migranti u jurnjavi za kamionima 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar