Nemačka policija pretresla kuće ekstremnih desničara

Svet 01. dec. 202023:48
Podeli:
Foto: MARTIN SCHUTT / AFP / Profimedia

Više od 180 policajaca izvršilo je danas pretres na različitim lokacijama u tri nemačke savezne države, nakon što je Vlada zabranila jednu ekstremno-desničarsku grupu, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvršen je pretres prebivališta 11 članova Volfsbrigade 44 u državama Hese, Maklenburg Severna-Pomeranija i Severnoj Rajni Vestfaliji kako bi zaplenila finansijska sredstva i propagandni materijal te zabranjene ektremno-desničarske grupe, preneo je AP.

“Ko god se bori protiv osnovnih vrednosti našeg slobodnog društva, moraće da se suoči sa odlučnom reakcijom naše vlade. U ovoj zemlji nema mesta za udruženje koje iskazuje mržnju i radi na obnovi nacističke države“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

U saopštenju nemačkog ministarstva se navodi da su članovi zabranjene grupe Volfsbrigade 44 nameravali da ponovo uspostave nacističku doktrinu u Nemačkoj i ukinu demokratiju.

Ekstrenmno-desničarska grupa osnovana je 2016. poznata je i po antisemitskoj i rasističkoj ideologiji, kao i po nasilnim i agresivnim nastupima u javnosti i na društvenim mrežama, dodaje AP.

Tokom pretresa lokacija policajci su konfiskovali noževe, mačete, samostrele, bajonete i razne nacističke predmete, poput kukastih krstova i zastava.

Komentari

Vaš komentar