Nemačka ministarka odbrane: EU ne moze bez NATO

Svet 21. okt. 202112:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer kritikovala je danas ideju o evropskoj strateškoj autonomiji, pozivajući na još bližu saradnju Evrope i SAD radi unapređenje vojne efikasnosti.

„Mnogo se priča o evropskoj autonomiji ili suverenitetu, ili – kako ja to radije nazivam – većoj sposobnosti delovanja Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane. Ljudi se pitaju zašto nismo bili u poziciji da sami obezbeđujemo aerodrom u Kabulu“, izjavila je Kramp-Karenbauer u intervjuu za briselski portal „Politiko“ uoči današnjeg i sutrašnjeg sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

„Moramo otvoreno reći: Bez sposobnosti Amerikanaca, mi kao Evropljani to ne bismo mogli učiniti“, poručila je Kramp-Karenbauer.

Dok su neki evropski lideri tvrdili da haoticno povlačenje iz Avganistana, predvođeno SAD, pokazuje da Evropa mora biti sposobna da bude samostalnija u vojnim akcijama, Kramp-Karenbauer je izvela suprotan zaključak, tvrdeći da debakl pokazuje da Evropa i SAD moraju još bliže da sarađuju.

Evropljani bi, prema njenim rečima, trebalo da se zapitaju kako da budu „u stanju da deluju unutar NATO-a“, a ne kako da budu sposobni da deluju van Alijanse.

„To je velika razlika“, izjavila je nemačka ministarka uoči ovonedeljnog skupa NATO-a koji je prvi takav sastanak „oči u oči“ otkako je Avganistan ponovo pao u ruke talibana.

Kramp-Karenbauer je prošle godine pozvala Francusku i EU da prevaziđu „iluzije“ o budućoj autonomiji od SAD.

„Ako je ideja koja stoji iza fraze o “autonomiji“ da se odvajamo od Amerike, onda mislim da je to pogrešan način“, istakla je ona.

Francuski predsednik Emanuel Makron je iskoristio novi indo-pacifički bezbednosni savez između Australije, SAD i Velike Britanije koji je „stao na put“ francuskom sporazumu o podmornicama, kao izgovor da ponovo „zavrti“ priču o intenziviranju odbrambenih napora EU.

„Mogu da razumem uznemirenost Francuske“, rekla je nemačka ministarka, ali „treba napomenuti da je to pre svega bilo bilateralno pitanje naoružanja između dve države“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar