Ko je sve u trci za naslednika Angele Merkel

Svet 04. feb. 202122:48
Podeli:
Foto:EPA-EFE/RAINER KEUENHOF/EPA-EFE/HENNING SCHACHT/EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel vlada zemljom već pola veka. Kada ove jeseni Merkel stupi sa mesta kancelarke posle 16 godina, za očekivati je da će je naslediti neko iz CDU. Ko će to biti?

Pročitajte još:

Armin Lašet je prošlog meseca potukao konkurenciju u vidu konzervativca Fridriha Merca i preuzeo mesto predsedavajućeg CDU od Merkel na onlajn izborima zbog pandemije koronavirusa.

Lašet, koji je guverner Severne Rajne-Vestfalije je političar centra i veruje se da je u stanju da ujedini članstvo CDU, od konzervativaca preko poslovnih ljudi do zaštitnika prirodne sredine i smatraju ga čovekom koji će nastaviti pragmatični pristup Merkelove.

No, pobeda na izborima CDU ne znači automatski da će Lašet biti i sledeći kancelar Nemačke.

Foto:EPA-EFE/Federico Gambarini

Na koga obratiti pažnju

Narednih meseci, Lašet će sa liderom sestrinske stranke Hriščansko-socijalističke unije (CSU), premijerom nemačke pokrajine Bavarske Markusom Zederom odlučiti ko će biti zajednički kandidat CDU-CSU za kancelara.

Da li će njihov kandidat postati i kancelar zavisi od ishoda nacionalnih izbora 26. septembra koji ujedno označavaju kraj četvtog i poslednjeg mandata Merkelove.

Kao i Lašet, i Zeder je jedan od glavnih kandidata za mesto kancelara iako još uvek nije pokazao neku želju da se kandiduje.

Nedavno objavljeno ispitivanje magazina Fokus pokazalo je da bi 43 odsto Nemaca volelo Zodera na mestu kancelara, a da svega 12 odsto podržava Lašeta. Na trećem mestu, sa 8,7 odsto podrške je ministar zdravlja Jens Špan, Lašetov saveznik.

Eksperti Eurasia grupe navode da je pred Lašetom sada teška borba da dokaže svoju snagu i liderske kapacitete. „I dalje verujemo da je on glavni kandidat i da neće tako lako popustiti pred Zederom. Lašet ima i istoriju na svojoj strani: CSU je svega dva puta predložio svog kandidata u ime CDU-CS i oba puta su izgubili“, navode oni ali upozoravaju da je Zeder „ekstremno popularan“.

Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

Odlučujući regionalni izbori

Konačna odluka ko će biti CDU-CSU kandidat biće doneta na proleće posle regionalnih izbora sredinom marta.

Jana Puglierin, predsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose u Berlinu rekao je CNBC-u da su regionalni izbori u Rajnlandu i Badenu ključni za utvrđivanje kandidata.

„Ako CDU dobro prođe na ovim izborima i ako Lašet obezbedi podršku stranke i udruži različite kampove… onda će on biti kandidat za kancelara“, rekla je ona.

Ako regionalni izbori ne prođu dobro po CDU onda će Zeder biti bolji kandidat za kancelara.

U svakom slučaju, ko god bude bio kancelar moraće da vlada u tandemu, a možda i u „trojci“.

Pandemija korone žestoko je uticala na raspoloženje birača i analitičari ocenjuju da će CDU i CSU skupiti oko 35 odsto glasova. Zeleni će dobiti oko 20 odsto što će ih učiniti prirodnim koalicionim partnerom CDU-CSU. Ovakav aranžman garantovaće kontinuitet centralističke politike koja u jeku korone i nije tako loš izbor za Evropu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar