Ankete uoči izbora u Nemačkoj: Veliki broj neopredeljenih glasača

Svet 14. sep. 202121:02
Podeli:
Nemačka Tv debata
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KAPPELER / POOL

Rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj biće bez jasnog pobednika, jer je veliki broj neopredeljenih glasača, iako je do glasanja ostalo manje od dve nedelje, rezultati su poslednjih anketa.

Rezultati ispitivanja, koje je obavio Istraživački institut „Alenzbah“ za list „Frankfurter Algemajne cajtung“, pokazuju da je samo 60 odsto glasača koji su odlučni da učestvuju na izborima donelo odluku koju će stranku podržati.

To znači da je neodlučno 40 odsto glasača, što je više za pet odsto u odnosu na 35 odsto koliko je bilo tokom izborne kampanje 2017. godine.

Jedan od najvažnijih razloga za neodlučnost koji su učesnici ankete naveli je da nije ubedljiv nijedan od vodećih kandidata za funkciju kancelara umesto Angele Merkel. Neki od ispitanika kažu da nisu sigurni kako će se ponašati stranka koju podržavaju u budućim razgovorima o koaliciji.

Anketa agencije „Forza“ za televizijsku stanicu „RTL“ pokazuje da su konzervativci Angele Merkel sa svojim kandidatom Arminom Lašetom dobili dva odsto podrške više i da sada imaju 21 odsto.

Međutim, Socijaldemokratska partija i njihov kandidat Olaf Šolc, aktuelni vicekancelar i ministar finansija, i dalje imaju stabilno vođstvo od 25 odsto.

BONUS VIDEO: Tornado protutnjao severom Nemačke i ostavio pustoš

Komentari

Vaš komentar