Nemačka gomila rezerve vakcina za buduće pandemije

Svet 02. jun. 202116:27
Podeli:
vakcina
Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Nemačka planira da proizvođačima vakcina protiv kovida-19 plati godišnju naknadu za rezervisanje vakcina, kako bi stvorila kapacitet rezervi od 600-700 miliona doza godišnje, u nastojanju da se "uhvati u koštac" sa budućim pandemijama, izjavio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, vlada u Berlinu planira da raspiše tender za takozvane ugovore o spremnosti za pandemiju koji bi važili pet godina.

„Mi u vladi smo se složili da želimo da obezbedimo kapacitet za proizvodnju vakcina u Nemačkoj i za Nemačku“, rekao je Špan na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

To bi se, kako dodaje, moglo aktivirati vrlo brzo, što znači da bi proizvodnja vakcina mogla započeti u kratkom roku, prenosi Tanjug.

Zastoji u proizvodnji i prekomerno oslanjanje na odobrenje Evropske unije za snabdevanje vakcinama usporili su kampanju vakcinacije u Nemačkoj protiv kovida-19, zbog čega zvanični Berlin sada želi da poveća domaću proizvodnju.

U februaru, Nemačka je osnovala radnu grupu za proizvodnju vakcina s ciljem uspostavljanja domaće proizvodnje i smanjenja „uskih grla“ u lancu snabdevanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar