Zatvoreno najveće ilegalno tržište na Darknetu

Svet 12. jan. 202111:48
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemački istražitelji zatvorili su „verovatno najveće ilegalno tržište na Darknetu“. Tu je pola miliona korisnika za kripto-valutu trgovalo drogom i falsifikovanim novcem – u vrednosti od 140 miliona evra.

Pročitajte još:

Serveri „DarkMarketa su isključeni, a navodni operater, 34-godišnji Australijanac, za vikend je uhapšen na nemačko-danskoj granici i nalazi se u pritvoru, saopštio je državno tužilaštvo u Koblencu. Pored toga, zaplenjeno je više od 20 servera u Moldaviji i Ukrajini.

Na „DarkMarketu“ uglavnom se trgovalo drogom, ali i falsifikovanim novcem, ukradenim podacima o kreditnim karticama, anonimnim SIM-karticama i malver-softverom. Platforma je imala pola miliona korisnika, a transakcije su obavljane u kripto-valutama i to u vrednosti od 140 miliona evra.

Centralni kriminalistički inspektorat u Oldenburgu intenzivno je radio na tom slučaju mesecima, pod rukovodstvom Centralnog pokrajinskog ureda za kibernetički kriminal iz Koblenca, rekao je u utorak javni tužilac. Pritom se sarađivalo sa vlastima iz SAD, Australije, Velike Britanije, Danske, Švajcarske, Ukrajine i Moldavije. Koordinaciju je preuzeo Europol.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar