Nemačka će pregovarati o nabavci Sputnjika V nezavisno od EU

Svet 08. apr. 202116:30
Podeli:
Jens Spahn Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Nemački ministar zdravlja Jens Špan najavio je u četvrtak da će Nemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, nezavisno od stava Evropske unije, osigurati nabavku vakcina Sputnjik V. Odluka je donesena nakon što je Evropska komisija odlučila da neće sklapati ugovore o nabavci Sputnjika V.

„Ja sam svojim kolegama iz Evropske unije, nakon što je Evropska komisija u sredu naveče odlučila da neće sklapati ugovore o isporuci vakcine Sputnjik V, najavio da će Nemačka sa Rusijom bilateralno pregovarati o ovoj vakcini“, rekao je Špan.

On je istovremeno najavio da Rusija prvo mora da ispuni dva uslova.

Jedan je povezan s isporukom podataka Evropskoj agenciji za lekove (EMA) kako bi Sputnjik V i u Evropskoj uniji mogao da dobije dozvolu za upotrebu.

Drugi uslov se odnosi na brzinu isporuke vakcina.

„Da bi zaista promenili našu trenutnu situaciju, isporuke bi trebale da uslede već sledećih meseci, jer ćemo nakon tog perioda imati ionako dovoljno vakcina drugih proizvođača”, rekao je Špan.

Savezna pokrajina Bavarska juče je potpisala predugovor o isporuci Sputnjika V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar