Niko ne zna šta nas čeka kad ode „mama“ Merkel

Svet 11. mar. 202122:21
Podeli:
Angela Merkel Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel odlazi i niko ne zna šta nas posle čeka.

Pročitajte još:

Za većinu ljudi pojam „nemačke politike“ znači samo jednu stvar – dosadu. U poređenju sa žustrim debatama u Italiji, tabloidnim sukobima u Britaniji ili spletkarenju u Francuskoj, politika u Nemačkoj deluje solidno, važno i… dosadno. Međutim, ove godine to će se promeniti, sa odlaskom „mame“ Merkel.

U Nemačkoj ovog vikenda počinje „superwahljahr“ (super izborna godina) i to regionalnim izborima u Baden Vurtembergu, sedištu auto-industrije zemlje i Rajnland-Palatinatu, rodnoj državi bivšeg kancelara Helmuta Kola. Potom će uslediti niz lokalnih i državnih izbora do velikog finala 26. septembra kada će Nemci izabrati novi federalni parlament i novog lidera.

Ono što ovu izbornu sezonu u Nemačkoj čini tako izvanrednom nije samo što Angela Merkel odlazi posle 16 godina na vlasti, već zbog toga što niko ne zna šta sledi.

Foto:EPA-EFE/GUIDO BERGMANN

Pretpostavlja se da će demohrišćani Angele Merkel, poznati kao „Unija“ formirti koaliciju sa Zelenim koji, bar u anketama, imaju veću podršku od trenutnih saveznika demohrišćana – Socijaldemokrata. Međutim, kako do izbora ima još pola godine, ova kombinatorika vrlo lako može da padne u vodu.

Unija se prošle nedelje našla u centru skandala oko nabavke zaštitnih maski zbog čega su dvojica visokih stranačkih zvaničnika podneli ostavke. Šteta je, međutim, pričinjena i vrlo je verovatno da socijaldemokrate neće dobro proći na lokalnim izborima.

angela merkel
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Sada je nemoguće proceniti koliku štetu je afera sa maskama nanela Merkelinoj Uniji. Ono što jeste jasno je da konzervativcima nije ostalo mnogo vremena da izglade situaciju naročito jer se skandal već sada pretvara u širu istragu finansija zvaničnika koja vrlo lako može da otkrije još neke neprijatnosti.

Takođe, postavlja se još jedno važno pitanje: Ko će biti kandidat konzervativaca? CDU lider Armin Lašet ili Markus Zeder, lider bavarskog CSU-a. Zeder je popularniji i harizmatičniji ali do sada nijedan kandidat CSU-a nije držao mesto kancelara. Očekuje se da će odluka o tome biti doneta iza zatvorenih vrata, najverovatnije tek oko maja.

Iz sveta i regiona čitajte:

Čak i ako konzervativci krenu u kampanju „ranjeni“, oni u anketama uživaju ogromnu podršku građana i, osim ako ne dođe do neke neočekivane katastrofe, gotovo sigurno će činiti novu vladu.

Sa druge strane, ne treba skroz izbaciti iz jednačine i druge faktore. Liberalne Slobodne demokrate koje su poslednjih godina slabo prolazile u anketama, sada pokazuju nove znake života. Takođe je moguće da do septemra Zeleni i Socijaldemokrate pronađu dovoljno podrške i potpuno bajpasuju Uniju i formiraju levičarsku koaliciju sa Linkeom, naslednikom Komunističke partije Istočne Nemačke.

Drugim rečima, sve opcije su na stolu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar