Desničari u Nemačkoj biće pod kontrolom

Svet 03. mar. 202117:32
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Obaveštajna agencija Nemačke odlučila je da desničarsku stranku Alternativa za Nemačku (AfD) staviti pod nadzor kao potencijalnu pretnju demokratiji zemlje.

Pročitajte još:

To je prvi put u posleratnoj istoriji Nemačke da je stranka zastupljena u saveznom parlamentu prouzrokovala ovaj nivo nadzora kao potencijalna pretnja demokratiji. Postavlja se pitanje šta učiniti sa strankom, dovoljno popularnom na svim nivoima vlasti, koja se smatra opasnošću za demokratiju.

Predstavnici AfD-a redovno optužuju migrante i muslimane za kriminal, napadaju medije i preispituju univerzalistička načela liberalne demokratije.

Tokom pandemije predstavnici AfD-a su učestvovali u protestima koji su povremeno postajali nasilni, u jednom slučaju su demonstranti čak upali u zgradu parlamenta. Iako se sve više radikalizuju, stranka ima prisustvo u parlamentu i državnim zakonodavnim telima širom zemlje.

Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Savezna kancelarija za zaštitu ustava, kako se u Nemačkoj naziva obaveštajna agencija, već dve godine prati govore i objave na društvenim mrežama zvaničnika AfD-a. Pre godinu dana je obaveštajna agencija definisala najradikalnije krilo stranke i njene omladinske organizacije kao ekstremističke i saopštila da će neke od najuticajnijih ljudi unutar stranke staviti pod nadzor.

Od tada se situacija dodatno pogoršala iz razloga što je radikalno krilo proširilo uticaj unutar stranke, te je agencija odlučila da istraži delovanje same stranke, a ne samo pojedinih grupa unutar nje. Najnovija odluka sprečava klasifikovanje AfD-a kao ekstremističke stranke, ali otvara put obaveštajnoj agenciji da je stavi pod nadzor da bi utvrdila pravo stanje stvari.

Odluka je donešena prošlog četvrtka, ali nije javno objavljena, zbog isčekivanja rezultata sudskog postupka, koji je AfD pokrenuo kako bi zaustavio spomenute mere. Obaveštajna agencija nije htela komentarisati slučaj, ali neki nemački zvaničnici su anonimno, s obzirom na osetljivost samog sudskog postupka, potvrdili odluku.

Pročitajte i:

Osnivačka misija obaveštajne agencije nakon Drugog svetskog rata bila je sprečavanje obnavljanja i jačanja političkih snaga, koje bi u svom delovanju ličile na nekadašnju nacističku stranku i koje bi takvom politikom mogle ugroziti nemačku demokratiju.

„Tu misiju doživljavamo veoma ozbiljno“, rekao je novinarima direktor agencije Tomas Haldenvang prošle godine, nakon što je deo AfD-a označio ekstremističkim.

„Iz nemačke istorije znamo da ekstremizam krajnje desnice nije uništio samo ljudske živote, on je uništio demokratiju“, naglasio je, te dodao da su ekstremizam i terorizam krajnje desnice trenutno najveća opasnost za demokratiju u Nemačkoj.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar