Nema više straha: Demonstranti probili kordon u Tunisu

Svet 06. feb. 202122:36
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

„Nema više straha“, „Ulice pripadaju narodu“, neke su od parola koje su se mogle čuti na protestu u Tunisu, kada su na hiljade građana izašlo na ulice glavnog grada i probile bezbednosni kordon kako bi obeležile godišnjicu pogibije političkog lidera levice Čokrija Balaida. U Tunisu se od sredine januara gotovo svakodnevno održavaju protesti, a demonstracije su počele obeležavanjem godišnjice revolucije u Tunisu koja je 2011. godine podstakla pobune širom regiona poznate kao „Arapsko proleće“.

Tunis je zapao u haos kada je 6. februara 2013. godine, nedaleko od svoje kuće, likvidiran Beladi, a samo šest meseci kasnije i drugi političar levice Mohamed Brahmi, javlja AP, dodajući da za ova ubistva, do sada niko nije osuđen.

​Lider Radničke partije Hama Hamami optužio je za ove likvidacije islamsku stranku Enada, koja je bila na vlasti u vreme ubistava.

Policija je ranije danas zatvorila veliko područje u centralnom delu Tunisa i blokirala puteve kako bi sprečila najavljeni protest koji podržava i najveći radnički sindikat u zemlji UGTT.

​U Tunisu se od sredine januara gotovo svakodnevno održavaju protesti, a demonstracije su počele obeležavanjem godišnjice revolucije u Tunisu koja je 2011. godine podstakla pobune širom regiona poznate kao „Arapsko proleće“.

Pored sporadičnih sukoba, na protestima je do sada uhapšeno preko hiljadu ljudi, a nezadovoljstvo građana sve više izazivaju brojna privođenja i zlostavljanja pritvorenika, što ministarstvo unutrašnjih poslova demantuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar