Nema više „dame i gospodo“: JAL postao rodno neutralan

Svet 29. sep. 202016:28
Podeli:
Foto: EPA/CHRISTOPHER JUE

Japanska aviokompanija JAL neće više koristiti termin "dame i gospodo" već će se od 1. oktoba na svim svojim letovima okrenuti rodno neutralnijim i politički korektnijim terminima "pažnja putnici" i "dobrodošli, svi".

Portparol JAL-a Jutaro Ivasaki rekao je CNN-u da kompanija promoviše raznovrsnost u zajednici od 2014. i da je ovo jedna od odluka donetih sa ciljem da se svi tretiraju isto, bez obzira na pol.

Pročitajte još:

Kompanija sa sedištem u Tokiju u martu ove godine je, u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti, ponudila opciju stjuardesama da nose pantalone umesto suknji, ako im to više odgovara.

JAL-ova ćerka firma JAL ekspres može da se pohvali prvim komercijalnim ženskim pilotom u Japanu. Ari Fudži, koja se školovala u SAD, 2019. je primljena, razbivši tako „staklenu tavanicu“ rodne neravnopravnosti u Japanu.

Inače, sve više kompanija usvaja rodno neutralni jezik a JAL je prva azijska aviokompanija koja je počela da primenjuje ovu praksu. Er Kanada je 2019. najavio da će se prebaciti sa „dame i gospodo“ na „svi/sve“ prilikom obraćanja putnicima.

Komentari

Vaš komentar