Nelson: Dodik je usmeravao javne tendere ka svojoj deci

Svet 15. jan. 202209:39
Podeli:
Erik Nelson
Milorad Dodik i Erik Nelson Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Američki ambasador u BiH Erik Nelson koji uskoro odlazi iz naše zemlje kazao je da član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik upleten u korupciju jer je usmeravao javne tendere ka svojoj deci, odnosno ka ATV-u.

U oproštajnom intervju za Nezavisne novine Nelson je, između ostalog, odgovorio i na pitanje o sankcijama Alternativnoj televiziji (ATV) koja je povezana sa Miloradom Dodikom.

Pročitajte još:

„Znate koliko smo ozbiljni u vezi sa važnosti slobode novinarstva. To je temelj svake demokratije. Tako da, ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti. Nama kao američkim državljanima nije dozvoljeno da poslujemo s ATV-om. Međutim, važno je razumeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe. Dodik je usmeravao javne tendere ka svojoj deci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja“, odgovorio je Nelson.

Američki ambasador je kazao da se sankcijama ne završava dijalog i da se svako može popraviti.

"Mi se pre svega nadamo da su sankcije poziv na akciju i za one koji su sankcionisani i za one koji ih podržavaju. Svako ko je sankcionisan ima priliku da ispravi svoje ponašanje. Mi se nadamo da će sankcije dati rezultat i promeniti ponašanje. Takođe, verujemo da će sankcije imati odvraćajući efekat. Sankcijama se ne završava dijalog, jer smo mi i dalje spremni da razgovaramo o našim ciljevima za BiH. A naši ciljevi se poklapaju s ciljevima građana BiH, a to je bolji život, to je evropska budućnost. Tako da smo mi spremni da razgovaramo kako da zemlja napreduje, da unapredimo vladavinu prava, o konstruktivnim rešenjima. Mi smo za to uvijek spremni", rekao je ambasador.

Milorad Dodik Foto:REUTERS/Antonio Bronic

Dodik je dobio sankcije, a neki političari u BiH su ocenili da su nepotrebne i da ništa ne rešavaju. Hoće li se još ko pridružiti Dodiku na listi?

Nelson je kazao kako je sankcionisanje Milorada Dodika je bilo neophodno te da su one proširene i nisu iste kao 2017. godine.

"Sankcije od protekle sedmice su drugačije od sankcija 2017. zato što se ove nove odnose ne samo na njegove destabilišuće aktivnosti nego i na korupciju. Njegova korupcija je dobro poznata i ona nije zaustavljena. Zato su ove sankcije važne za stavljanje odgovornosti zbog korupcije. A mi se nadamo da će one imati i odvraćajući efekat. Nova izvršna uredba proširuje opseg sankcija. Sada možemo sankcionisati i one koji podržavaju koruptivne i destabilišuće aktivnosti. Nastavićemo da ocenjujemo situaciju. A nemamo vremena za predah, jer ovde korupcije ne manjka, što je sramotno. Svaka vlada ima obavezu da se bori protiv korupcije, a kada vlast to ne radi, onda ona omogućava slabljenje demokratije i ljudskih prava. To truje poslovno okruženje i ljudima krade šansu da dobiju nove prilike. Nadamo se da će oni koji su dio koruptivnih aktivnosti i oni koji podržavaju te destabilišuće aktivnosti ponovo razmisliti. Sankcije su važan doprinos našoj odlučnosti da podržimo stabilnost u BiH, njen teritorijalni integritet i suverenitet. One su i dalje na stolu. Ne očekujemo da će sve riješiti, ali treba da posluže kao poziv na akciju", kazao je.

Eric Nelson uskoro napušta ambasadorsku funkciju u BiH, a njega će naslijediti iskusni diplomata Michael Murphy.

BONUS VIDEO: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar