Neki evropski listovi odbili da objave Orbanov oglas

Svet 01. jul. 202122:45
Podeli:
Viktor Orban
Viktor Orban Foto:EPA-EFE/JOHN THYS

List Tajms of Malta danas se priključio još nekolicini evropskih listova, koji su odbili zahtev mađarske vlade da preko cele strane objave plaćeni oglas u kojem se iznosi vizija budućnosti EU, koju zastupa premijer Viktor Orban.

Brojni listovi širom Evrope objavili su u nedelju oglas, preveden na lokalne jezike, u kojoj se mađarska vlada našla na meti kritika zbog novog zakona koji mnogi evropski lideri osuđuju kao napad na prava LGBT zajednice.

Tajms of Malta je u saopštenju naveo da bi objavljivanje oglasa učinilo da taj list bude „instrument za promociju svega što je protivno slobodi štampe“, a Orbana je opisao kao premijera koji je „zaoštrio kurs prema novinarima, demokratiji, vladavini zakona i drugim ljudskim pravima“.

POGLEDAJTE JOŠ:

U oglasu koji je objavljen u Francuskoj, Španiji, Češkoj i drugim zemljama, Orban navodi da „u Briselu grade superdržavu“ i da je evropska integracija „sredstvo, a ne cilj“.

„Mi kažemo ne evropskoj imperiji“, glasi jedna od sedam tačaka u oglasu.

Orban, koji često kritikuje EU i u sporu je sa liderima Unije, između ostalog, u oglasu je pozvao da Srbija dobije članstvo u tom bloku od 27 zemalja članica.

Među evropskim listovima koji su odbili da objave oglas su i belgijski De Standard, kao i La Libr Belžik i De Morgen iz iste zemlje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar