Nekad su bili kao „dva oka u glavi“, sada Abazović u Beogradu „resetuje“ odnose

Svet 29. jun 202219:53
Podeli:
Dritan Abazović, Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Počelo je resetovanje odnosa Srbije i Crne Gore. Bar tako tvrde premijerka i premijer dve zemlje posle razgovora u Beogradu, u okviru prve zvanične posete Srbiji predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića. Nerešena pitanja između Beograda i Podgorice su brojna. Ambasadori su povučeni, u delu crnogorske javnosti Srbija je viđena kao zemlja koja ugrožava identitet Crne Gore, dok je zvanični Beograd više puta ukazivao na neravnopravan položaj građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi. O svim tim pitanjima Abazović je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Crnogorska zastava spremna. I zastava Srbije upeglana i zastava Evropske unije kojoj obe države teže. Poseta premijera Crne Gore Dritana Abazovića Srbiji ima ambiciju da upegla odnose dve zemlje, čije ambasade i dalje funkcionišu bez ambasadora poizbacivanih za vreme korone. Opisivane kao dva oka u glavi, odnosi dve države u stvari od 2006. nisu na visokom nivou.

„U Beogradu mnogi ni danas ne mogu da se pomire sa nezavisnošću Crne Gore, proglašene 2006. godine, animozitet prema tamošnjim vlastima se posebno uvećao prinavanjem Kosova dve godine kasnije, rezolucija o Srebrenici prihvaćena prošle godine u crnogorskom parlamentu razbesnela je Beograd, koji se sveti odbijanjem da izruči Svetozara Marovića“, kaže spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Opširnije pročitajte na sajtu N1

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar