„Neću u Sarajevo, dok Hrvati ne izaberu člana Predsedništva“

Svet 11. jul. 202122:41
Podeli:
Zoran Milanović nato samit
Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović izjavio je danas u Vitezu, u BIH, da neće službeno posetiti Sarajevo sve dok dok Hrvati u BiH ne dobiju pravo da biraju svog člana Predsedništva BiH.

Milanović je ponovio da aktuelni hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić „nije predstavnik hrvatskog naroda“, dodavši da hrvatskog člana Predsedništva BiH moraju birati građani hrvatske nacionalnosti.

„U Hrvatskoj, doduše pripadnike manjina, mogu birati samo pripadnici tih grupa. Ne mogu kao Hrvat birati predstavnika srpskog ili bošnjačkog predstavnika naroda u Hrvatskom saboru“, rekao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodao je da neće biti dopušteno da se ide „ispod standarda Dejtona“, koji je ustavno-pravni okvir za BiH.

„Ništa drugo nije na snazi i ništa se ne može dogovoriti i dogoditi bez saglasnosti tri konstitutivna naroda, i to će biti u dokumentima svih međunarodnih organizacija kojih je Hrvatska članica, u suprotnom tih dokumenata neće biti“, upozorio je Milanović.

Ocenio je da će ga zbog ovakvih stavova proglasiti hrvatskim nacionalistom, ističući da on to nije, već da je hrvatski predsednik.

Predsednik Hrvatske je kazao da više „nema popuštanja“ u stavu prema „zaštiti Hrvata u BiH“, navodeći da se „sve videlo na Samitu NATO-a“, odnosno desilo se da se „odjednom Dejton ne pominje u dokumentima NATO-a i EU, da se izbegava pojam konstitutivnih naroda“, dodavši da o tome treba otvoreno razgovarati.

„Dogodilo se nešto o čemu lideri članica NATO-a nemaju pojma, ali neki drugi ljudi, neki drugi nivo, ne odlučivanja, već spletkarenja, bavi se time i ja želim da znam šta se dešava“, rekao je Milanović.

Upitan to što se danas nalazi u Vitezu, a ne u Srebrenici, gde je obeležena 26. godišnjica od genocida nad Bošnjacima, Milanović je izjavio da je posetio Potočare kao premijer, i da će ih posetiti ponovo kada bude za to prilika, a sada je u trodnevnoj poseti BiH na poziv Univerziteta u Mostaru.

Milanović je još rekao da je tokom rata u BiH „hrvatska vojska spasla Bihać da se ne dogodi nešto slično kao u Srebrenici“ i da će to ponoviti još dosta puta.

BONUS VIDEO Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar