Ne, nije šala: U Češkoj bi na vlast mogli da dođu Pirati

Svet 11. okt. 202118:34
Podeli:
Češka, glasanje, Ivan Bartoš, Andrej Babiš, Marcel Kolaja
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Michal Protivansky/CNC / CNC / Profimedia

Deo nove vladajuće koalicije u Češkoj mogli bi da budu i Pirati. Da, Pirati. Reč je o glavnoj stranci u opoziocionom bloku "Pirati i gradonačelniku" koja je osvojila 15,6 odsto glasova. Sa drugim opozicionim blokom SPOLU, imaju većinu od 108 poslanika u parlamentu i već su najavili da će razgovarati o novoj vlasti. Ko su Pirati?

PROČITAJTE JOŠ:

Češka piratska partija ili „Pirati“ su liberalna progresivna politička partija u Češkoj, osnovana 2009. godine.

Program stranke je usresređen na zaštitu građanskih sloboda od državne ili korporativne vlasti putem transparentnosti vlade i učešća javnosti u donošenju domokratskih odluka. Cilj im je donošenje zakona o političkoj odgovornosti, borbi protiv korupcije, transparetnosti lobiranja, sprečavanju izbegavanja plaćanja poreza, finansiranju lokalnog razvoja, promociji zaštite životne sredine, podršci malom i srednjem biznisu…

Kako je osnovana partija?

Ova partija je osnovana kao studenski pokret koj se zalaže za političku transparenstnost, građanska prava i direktnu demokratiju. Partija je inicijalno bila inspirisana Švedskom piratskom strankom, koja je kao i većina drugih piratskih partija, bila stranka fokusirana na slobodu interneta. Međutim, Češka piratska partija je razvila široku političku platformu.

Ivan Bartos
Ivan Bartoš Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nakon parlamentarnih izbora 2017. godine, ova stranka je postala treća po veličini partija u Predstavničkom domu sa 22 do 200 mesta. Iste godine je stranka ušla u brojne skupštine opština i formirala je vladajuću koaliciju u Skupštini grada Praga, a Zdenek Hrib je postao gradonačelnik.

 

Na evropskim izborima 2019. godine dobili su tri poslanika i pridružili se poslaničkoj grupi Zeleni-Evropski slobodni savez. Vođa kampanje Marsel Kolaja izabran je za jednog od 14 potpredsednika Evropskog parlamenta.

Ova partija je izašla i na parlamentarne izbore 2021. godine u okviru koalicije „Pirati i gradonačelnici“ sa strankom „Gradonačelnici i nezavisna partija“.

U jednom trenutku, Pirati su pretekli Babišev ANO – ankete su ima dale skoro 30 odsto glasova, što je njihov savez nakratno učinilo najpopularnijom političkom grupacijom. Do porasta popularnosti je delimično došlo zbog rasprostranjenog besa zbog načina na koji je vlada Andreja Babiša reagovala na pandemiju, posebno u prvim mesecima tokom godine. Češka je do marta imala imala najveći broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika na svetu Babiš je „Pirate“ učinio svojom metom broj jedan, prikazujući ih kao progresivne ideologe koji predstavljaju pretnju za konzervativnije glasače u zemlji. U junu je tvrdio da su „Pirati“ želeli da nateraju Čehe sa velikim domovima da ih dele sa migrantima.

Ko je lider „Pirata“ u Češkoj?

Ivan Barton je češki politički aktivista i predsednik Češke piratske partije. Studirao je informatiku i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu. Posle studija je radio u češkim i inostranim kompanijama. Poslovnu karijeru je prekinuo 2015. godine. Godinu dana ranije je postao glavni kandidat Piratske stranke na izborima za Evropski parlament. Tada nije dobio mandat.

Na parlamentarnim izborima 2017. godine je izabran za poslanika zajedno sa još 21 kandidatom Piratske partije.

Zanima ga bezbednost na internetu i informatičko društvo. On je i di-džej, svira harmoniku i peva u grupu „Nogama napred“. Godine 2015. oženio se Lidijom Frankovom, koja je takođe član Piratske partije.

Ivan Bartos
Ivan Bartoš Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Bartoš je rekao da je ušao u politiku jer je bio frustriran statusom kvo i smatrao je da postojeće partije ometaju napore centralnoevropske nacije da premosti jaz ka svojim bogatiji susedima u zapadnoj Evropi.

„Nisam mogao da podnesem da ljudi koji su korumpirani i koji nisu profesionalni zapravo odlučuju o našim životima. Češka ima dobre ljude, dobar mozak, dobre radnike, ali oni nikada ne dostižu svoj zapadnoevropski san“, rekao je u intervjuu u kancelariji stranke u Pragu.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar