U Moskvi privedeni bivši saradnici Alekseja Navaljnog

Svet 21. jul. 202123:26
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Policija u Moskvi privela je 21. jula dvoje bivših članova tima opozicionog političara Alekseja Navaljnog i produžila kućni pritvor njegovoj portparolki. Navaljni je u pritvoru od januara 2021, kada se vratio u Rusiju nakon nekoliko sedmica lečenja u Njemačkoj zbog trovanja nervnim agensom u avgustu 2020. za koje tvrdi da su izveli operativci Federalne službe sigurnosti (FSB) po naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina.

Advokat Aleksander Salamov rekao je 21. jula da su Andrej Ahmedulov i Sofija Kapinosova privedeni u akciji koja bi mogla biti povezana sa istragom protiv Navaljnog.

Istovremeno, ruski sud je 21. jula odredio portparolki kritičara Kremlja Kiri Jarmiš produženje kućnog pritvora dok čeka suđenje u januaru naredne godine, saopštili su njen advokat i kolege.

Ždanov, koji boravi u inostranstvu, bio je direktor Fondacije za borbu protiv korupcije koja je povezivana sa Navaljnim i vlasti su je nedavno zabranile

Jarmiš je u kućnom pritvoru od februara nakon što je optužena za kršenje bezbednosnih pravila za suzbijanje COVID-19 na onome što su vlasti nazvale neovlašćenim protestom u znak podrške Navaljnom, dok ona tvrdi da je ta optužba politički motivisana.

Gudkov je jedini zastupnik u Dumi koji je 2015. godine glasao protiv kontroverznih zakona kojim je Vladimir Putin ograničio ljudska prava u Rusiji

Navaljni trenutno služi zatvorsku kaznu zbog optužbi za proneveru za koju kaže da je izmišljena zbog njegove političke aktivnosti.

U pritvoru je od januara 2021, kada se vratio u Rusiju nakon nekoliko sedmica lečenja u Njemačkoj zbog trovanja nervnim agensom u avgustu 2020, što su, kako kaže, izveli operativci Federalne službe sigurnosti (FSB) po naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kremlj je porekao ikakvu vezu sa slučajem trovanja Navaljnog.

Nakon njegovog zatvaranja, Kremlj je pojačao kampanju protiv Navaljnog i njegovih saradnika, od kojih su mnogi pobegli iz Rusije u strahu od hapšenja.

BONUS VIDEO: Hram Vasilija Blaženog u Moskvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar