Navaljni u teškom stanju: „Umro bi da je ostao u Rusiji“

Svet 23. avg. 202011:42
Podeli:
Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Aktivistička grupa koja je organizovala prebacivanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u Nemačku objavila je da je njegovo zdravstveno stanje "vrlo zabrinjavajuće", iako se bolnica u koju je primljen nije oglasila o njegovom stanju.

Navaljni, jedan od najistaknutijih predvodnika ruske opozicije i veliki kritičar vlasti u Kremlju, u teškom je stanju u subotu evakuisan iz bolnice u sibirskom gradu Omsku i prebačen na lečenje u bolnicu u Berlinu.

Dugogodišnji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina kolabirao je u četvrtak tokom leta avionom nakon što je na aerodromu popio čaj za koji se sumnja da je otrovan.

Berlinska bolnica Charite još nije istupila u javnost s informacijama o njegovom stanju, ali Jaka Bizilj, osnivač fondacije Cinema for Peace koja je organizovala prebacivanje Navaljnog u Nemačku, kazao je ispred bolnice kako je njegovo stanje „vrlo zabrinjavajuće“.

Foto:AP Photo/Markus Schreiber

„Od lekara smo dobili veoma jasnu poruku da bi bez vanrednog leta u Omsk on preminuo“, kazao je Bizilj, dodajući da je na lekarima i Navaljnijevoj porodici da objavljuju dalje informacije o njegovom zdravlju.

Sama bolnica Charite saopštila je kako će nove informacije o njegovom zdravlju dati nakon pretraga i konsultacija s porodicom, no da to vrlo verovatno neće biti tokom vikenda.

Medicinsko osoblje u bolnici u Omsku u petak uveče je objavilo, nakon što je dopustilo prebacivanje Navaljnog u Nemačku, da je 44-godišnji aktivista u indukovanoj komi i da njegov život nije ugrožen.

Pročitaj i:

Bizilj, slovenački aktivista i filmski radnik, ranije je za nemačke novine Bild kazao kako je Navaljnijevo stanje tokom leta i nakon sletanja bilo stabilno.

Nemački lekari stigli su u Rusiju u petak na zahtev supruge i saveznika Navaljnog koji su tvrdili da je bolnica u kojoj je smešten slabo opremljena.

Ali, ruska bolnica je prvobitno objavila kako on nije zdravstveno sposoban za let, da bi nemački lekari potom kazali da mu je stanje dovoljno stabilno za put.

Na kraju su ruski lekari dopustili njegovo prebacivanje na lečenje u inostranstvo.

U bolnici Charite se pre dve godine lečio i Pjotr Verzilov, još jedan aktivista suprotstavljen Kremlju, član grupe Pussy Riot.

Komentari

Vaš komentar