Putinovi špijuni pratili Navaljnog, pa ga otrovali

Svet 14. dec. 202014:05 > 14:28
Podeli:
Alexei Navalny
Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Tajni tim koji radi za rusku špijunsku agenciju FSB (Federalna služba bezbednosti) otrovao je opozicionog aktivistu Alekseja Navaljnog u avgustu, nakon što su ga prethodno pratili na putovanjima, dok su pripremali teren, tvrdi istražna veb agencija "Bellingcat".

Pozivajući se na „obimne“ telekomunikacione, kao i podatke sa putovanja, „Bellingcat“ je izvestio da je ovaj špijunski odred pratio Navaljnog od 2017. Operacija je očigledno započela nakon što je Navaljni najavio da će se suprotstaviti Vladimiru Putinu na predsedničkim izborima.

Pročitajte još:

Nadzorni tim FSB-a pratio ga je na više od 30 destinacija, kažu iz „Bellingcata“.

„Možda su prvi put pokušali da ga otruju u julu ove godine, kada je Navaljni otputovao u Kalinjingrad na romantično putovanje sa suprugom Julijom. Tokom putovanja, Juliji se naglo slošilo. Sela je u kafić na plaži, a onda s mukom uspela da dođe do hotela.“

„Nikad u životu se nisam tako loše osećala“, seća se ona. Međutim, sledećeg jutra se oporavila.

Mesec dana kasnije, Navaljni je odleteo u Sibir u okviru svoje kampanje da lobira glasače da podrže kandidate protiv Kremlja na izborima za Dumu. Njemu se slošilo na letu iz Tomska za Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsk, gde je Navaljni lečen u bolnici pre nego što je prebačen u Nemačku.

Nemački lekari su potvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, istim smrtonosnim nervnim agensom koji su dva moskovska atentatora koristila protiv Sergeja i Julije Skripal. Trovanje u Salisburiju delo je ruske vojne obaveštajne agencije GRU, rekao je Dauning Stit.

Nasuprot tome, zaveru protiv Navaljnog skovao je FSB, tvrdi „Bellingcat“.

Ovaj stav dele zapadne vlade i agencije. Oni tvrde da je  Rusija nije prekinula svoje programe hemijskog oružja, kako je tvrdila, već je nastavila tajno da ih sprovodi.

Foto:Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Trojica oficira FSB putovala su iz Moskve u Novosibirsk zajedno sa Navaljnim, a zatim su ga pratili do Tomska, izvestio je Bellingcat. Još najmanje pet zaposlenih u FSB podržalo je misiju. Neki su nastavili do Omska, gde je Navaljni ležao u komi na bolničkom ventilatoru.

Pripadnici jedinice komunicirali su jedni s drugima tokom celog putovanja, navodi se u izveštaju. Iznenadni događaji dogodili su se neposredno pre trovanja, kada je Navaljni napustio svoj hotel rano ujutru po moskovskom vremenu i krenuo na aerodrom Tomsk. Navičok je naknadno identifikovan na flaši vode u njegovoj hotelskoj sobi.

Iz „Bellingcata“ kažu da veruju da je avgustovsko trovanje odobreno „u najvišim krugovima Kremlja“. Sugeriše se da je Rusija vodila čitav program u okviru kojeg se planirao napad na Navaljnog i drugih mogućih žrtava.

U 2016., javna istraga je zaključila da su Putin i tadašnji direktor FSB „verovatno“ odobrili ubistvo ruskog disidenta Aleksandra Litvinenka. On je umro nakon što je progutao radioaktivni čaj, koji su u Londonu isporučila dva operativca FSB-a.

Jedan od instituta umešanih u trovanje Litvinenka je moskovski Naučno-istraživački institut br. 2, NII-2. Takođe je poznat pod nazivom Institut za kriminalistiku FSB-a ili u kolokvijalnom nazivu KGB-ova fabrika otrova. Osam pripadnika Navaljinog pogođenog odreda imalo je sedište u institutu, rekao je Bellingcat pozivajući se na podatke tornja za mobilne telefone.

Policajci su delovali iz sigurnog objekta u institutu, iz tmurne, zgrade bež fasade, na jugozapadu Moskve, tvrdilo se tada.

Foto: Instagram/navalny

„Bellingcat“ tvrdi da je tajni program nadzirao viši vojni naučnik, pukovnik Stanislav Makšakov. On je ranije radio u institutu za hemikalije u zatvorenom gradu Šikani-1. Tu su sovjetski naučnici razvili novu generaciju smrtonosnih nervnih agenasa, uključujući novičok.

Makšakov nije bio dostupan za komentar. Ostali članovi navodnog tima za trovanje Navaljnog dolazili su iz različitih sredina. Neki su imali medicinske diplome, drugi su bili stručnjaci za hemijsko oružje i specijalne operacije. Putovali su koristeći nekad stvarni, nekad lažni identitet, u zavisnosti od zadatka, utvrdio je Bellingcat.

Kremlj će verovatno odbaciti najnovije Bellingcatove dokaze, koji su objavljeni danas zajedno sa ruskom veb stranicom The Insider, kao i časopisom „Der Spiegel“ u Nemačkoj i CNN. Moskva kaže da nema dokaza da je Navaljani otrovan i dodaje da nema tu šta više da se istraži.

Prošlog meseca, ruski strani ministar, Sergej Lavrov, sugerisao je da je Navaljni možda otrovan u avionu za Nemačku ili kada je stigao u Berlin. Navaljani – koji tek treba da se vrati u Moskvu – ranije je rekao da je samo FSB ili njegov strani ekvivalent SVR mogao da ga otruje.

Uprkos zvaničnim poricanjima, istraga je sramotna za Moskvu, koja je poslednjih godina izbacila na stotine svojih tajnih operativaca. 2018. Bellingcat je identifikovao ubice iz Salisburia kao Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin. Par je leteo iz Londona za Moskvu koristeći prave pasoše sa lažnim imenima.

Čini se da ruski špijuni nisu mnogo pažnje obraćali na digitalne informacije 21. veka, što olakšava njihovo praćenje. Špijunski tim koji je otrovao Navaljnog, čak je korostio i fiksne telefone, koji su se regularno pratili.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar