Navaljni priveden na aerodromu u Moskvi

Svet 17. jan. 202119:18 > 20:03
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Nakon što je ruski opozicionar Aleksej Navaljni večeras sleteo na moskovski aerodrom Šeremetjevo, on je zaustavljen na pasoškoj kontroli, dok je njegova supruga Julija propuštena. Navaljnog je odvela policija. To su saopštili Federalna služba za izvršenje kazni i njegov advokat, a potvrđuju i svedoci.

„Na aerodromu Šeremetjevo pripadnici Federalne službe za izvršenje kazne Rusije uhapsili su osuđenog na uslovnu kaznu zatvora Alekseja Navaljnog koji se od 29. decembra 2020. godine nalazi na poternici zbog višestrukog kršenja uslovne kazne“, navodi se u saopštenju ruske službe.

Navaljni je uhapšen zbog višestrukog kršenja uslovne kazne i biće u pritvoru dok sud ne donese odluku o njegovom slučaju, preneo je AP.

Prema navodima svedoka Rojtersa, Navaljni je zadržan u pritvoru kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole pre formalnog ulaska u Rusiju.

„Ovo je najbolji dan u mom životu za poslednjih pet meseci. Ja sam potpuno srećan što sam doleteo. Sada ću izaći i poći kući jer sam potpuno u pravu da su sva krivična dela protiv mene izmišljena. Ne samo da je istina na mojoj strani već i sud. Ničeg se ne bojim i vas pozivam da se ničeg ne bojite“, rekao je Navaljni novinarima pred pasoškom kontrolom uoči hapšenja.

Foto: REUTERS/Reuters TV

Njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju.

Za sada nije jasno zašto je Navaljni uhapšen, navodi Rojters.

Avion, kojim se ruski opozicionar vraćao u Rusiju trebao je da sleti pre 18 sati na aerodrom Vnukovo, ali je preusmeren na drugi moskovski aerodrom, Šeremetjevo.

„Ne bojim se hapšenja, nisam učinio ništa protivzakonito. Izvinjavam se svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživeli zbog meteža koji se stvorio oko mene“,  poručio je kratko pri sletanju Navaljni.

Nekoliko stotina pristalica Navaljnog, kome u Rusiji preti hapšenje, čekalo ga je ispred aerodroma Vnukovo, ali policija je privela nekolicinu i naredila okupljenima da se raziđu.

Navaljnom je poručeno iz Moskve da ako se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biće uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Navaljni je iz Berlina leteo ruskim avio-prevoznikom Pobedom, u vlasništvu državne avio-kompanije Aeroflot.

Komentari

Vaš komentar