Navaljni premešten u kaznenu koloniju, 200 km od Moskve

Svet 28. feb. 202117:59
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Jedan od glavnih kritičara Kremlja Aleksej Navaljni stigao je u deo Rusije, koji se nalazi 200 kilometara istočno od Moskve, a reč je o kaznenoj koloniji u koju je premešten zbog izdržavanja kazne, saopštilo je u nedelju moskovsko Javno poverenstvo za nadzor (ONK). Rusko pravosuđe je prošle nedelje potvrdilo osuđujuću presudu za ruskog opozicionara (44), zbog slučaja prevare iz 2014. godine koju on, kao i brojne zapadne države i nevladine organizacije, smatraju političkom.

„Aleksej Navaljni stigao je u rusku kaznenu ustanovu u regiji Vladimir, gde će izdržavati svoju kaznu“, stoji u izjavi ONK.

Glavni sekretar poverenstva Aleksej Meljnikov je rekao da će Navaljni, koji je osuđen na dve i po godine zatvora, najpre neko vreme boraviti u karantinu a potom će biti premešten u jednu od kaznenih kolonija u regiji.

Prema izvorima, sa kojima su kontaktirali novinari agencija TASS i Ria Novosti, Navaljni će ubrzo biti premešten u kaznenu koloniju broj 2, koja se nalazi u gradiću Pokrov, u regiji Vladimir u evropskom delu Rusije.

Po pisanju ruskih medija, u ovom tipu kolonije važe „uobičajena pravila“, a to znači da su zatvorski uslovi nešto manje teški nego u ostalim odeljenjima i da kaznu tamo služi oko 800 zatvorenika.

U petak je šef ruskih zatvorskih službi Aleksandar Kalašnjikov novinare uveravao da je Navaljni „premešten tamo gde bi trebalo da se nalazi u skladu s odlukom suda“ i da jednom od glavnih opozicionih političara u državi „ne preti opasnost za život ili za zdravlje“.

Navaljni će „kaznu služiti u apsolutno normalnim uslovima“, rekao je Kalašnjikov, dodavši će zatvorenik, ako bude želeo, učestvovati u nekim aktivnostima u proizvodnim pogonima.

Ovakve kaznene kolonije nasleđe su Sovjetskog Saveza. Većina zatvorskih kazni u današnjoj Rusiji odslužuje se upravo u takvim zarobljeničkim logorima, koji su često vrlo udaljeni od svih većih gradova i ostalih sadržaja. Rad zatvorenika tamo je obavezan, a najčešće je reč o radionicama za šivenje ili onima u kojima se izrađuje nameštaj.

U četvrtak su advokati i rodbina Navaljnog obavestili javnost o njegovom odlasku iz moskovskog pritvora, u kom se nalazio od hapšenja.

Rusko pravosuđe je prošle nedelje potvrdilo osuđujuću presudu za ruskog opozicionara (44), zbog slučaja prevare iz 2014. godine koju on, kao i brojne zapadne države i nevladine organizacije, smatraju političkom.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke, gdje je proveo oko pet meseci oporavljajući se od trovanja, za koje optužuje Kremlj. Kažnjen je i zbog „klevete“, a očekuje ga još nekoliko sudskih procesa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar