Navaljni na sudu: Kruna pada sa Putinove glave VIDEO

Svet 30. apr. 202111:39 > 11:48
Podeli:
Aleksej Navaljni
Foto: Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow/Handout via REUTERS

Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider i aktivista koji je u više navrata razotkrio korupciju vlasti na čelu s Vladimirom Putinom, pojavio se na sudu prvi put nakon svog štrajka glađu.

PROČITAJTE JOŠ:

44-godišnji Navalni služi kaznu zatvora u trajanju od dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne na osnovu ranije presude za koju on, ali i Evropski sud za ljudska prava, tvrdi da je bila politički motivisana. Sud je odlučio da je prekršio uslovnu kaznu jer se nije redovno javljao sudu dok je bio u nemačkoj bolnici na lečenju od trovanja novičokom, od čega je zamalo umro.

U svom prvom pojavljivanju nakon štrajka glađu obrijani Navalni izgledao je iscrpljeno i ispijeno – kao „jezivi kostur“, kako je sam rekao.

Navalni je 31. marta, tokom boravka u zatvoru, započeo štrajk glađu tražeći odgovarajuću medicinsku negu zbog bolova u nogama i leđima. 23. aprila je saopštio kako prekida štrajk koji je trajao puna 24 dana.

Navaljni: Kruna spada sa Putinove glave

„Želim vam reći, dragi moj sude, da je vaš kralj go“, poručio je Navalni sudu preko video-veze.

„Potrošili smo bilijune rubalja, a naša zemlja i dalje tone u siromaštvo. Ne iznenađuje to što ekonomisti pišu pisma i kažu da se poslednjih nekoliko godina može nazvati izgubljenom decenijom. Dvadeset godina nekompetentnog vladanja dovelo je do sledećeg rezultata: kruna koja spada sa njegove (Putinove) glave i laži na televiziji“, nastavio je zatvoreni ruski oporbenjak.

„Juliaša, ako me čuješ, ustani na sekundu, pogledaću te. Oh, imaš masku. Odveli su me u banju (ruska sauna) juče kako bih danas bolje izgledao. Pogledao sam se – jezivi sam kostur. U užasnom sam stanju, kao da sam sedmi razred. Ako se skinem, izgledam još gore. Juče sam pojeo četiri kašičice kaše, danas ću isto toliko, sutra ću pojesti šest kašičica kaše. Čekam dan kada ću pojesti 10 kašičica kaše, to će biti ogroman napredak“, rekao je Navaljni o svom stanju nakon štrajka glađu koji je držao 24 dana.

Sud zabranio rad Navaljnijevoj fondaciji

„Lekari, kojima potpuno verujem, juče su javnost obavestili o činjenici da smo postigli dovoljno i da mogu prekinuti štrajk glađu. Biću potpuno iskren, njihove reči da testovi pokazuju kako ‘za kratko vreme više neće biti nikoga koga bi mogli da leče’ činile su mi se vrednim pažnje“, objavio je tim Alekseja Navaljnog na Instagramu.

Navalni je u objavi rekao kako će nastaviti da traži da ga posećuju lekari koji ne dolaze iz ruskog zatvorskog sistema kako bi mu pomogli sa gubitkom osećaja u rukama i nogama.

Podsetimo, ruski režim se, osim sa samim Navaljnim, obračunao i sa njegovom Antikorupcijskom fondacijom kojoj je zabranio rad.

Zabrana ostaje na snazi sve do odluke o zahtevu moskovske tužiteljske kancelarije da se organizacija klasifikuje kao ekstremistička i trajno joj zabrani rad, rekao je direktor Navalnijeve fondacije Ivan Ždanov. To je često korišćen sudski postupak kojim Moskva zabranjuje rad opoziciji i disidentima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar