Navaljni prebačen u zatvorsku bolnicu

Svet 19. apr. 202118:46
Podeli:
Aleksej Navaljni u zatvoru Foto: Printscreen/Life.RU

Zvaničnici ruskog zatvora u kojem Aleksej Navaljni služi dvoipogodišnju kaznu saopštili su da je opozicioni lider, koji već treću nedelju štrajkuje glađu, prebačen u zatvorsku bolnicu. “U ovom trenutku, stanje Navaljnog se procenjuje kao zadovoljavajuće, lekari ga pregledaju svakodnevno”, objavljeno je u pisanom saopštenju federalne pritvorne ustanove u kojoj se nalazi Navaljni (44) i dodaje: “Pacijent je pristao na vitaminsku terapiju”.

Saveznici Navaljnog nisu odmah reagovali na njegovo prebacivanje u bolnicu zatvora visokog obezbeđenja istočno od Moskve.

Ranije u ponedeljak, jedna od njegovih saradnica Ljubov Sobol, upozorila je da nema nade da će dobiti dobre vesti u vezi sa zdravljem Navaljnog. Ona je za Eho Moskvi radio rekla da očekuju nove informacije o zdravstvenom stanju ruskog političara kasnije tokom dana.

Saradnici Alekseja Navaljnog saopštili su da planiraju da u sredu organizuju demonstracije, za koje se nadaju da će biti najveći ulični protesti u savremenoj ruskoj istoriji, kako bi skrenuli pažnju na oslabljeno zdravlje Navalnog i kršenje prava njegovih pristalica.

„Stvari se razvijaju prebrzo i idu u lošem smeru“, napisali su na vebsajtu Navaljnog gde su objavili plan za nacionalne proteste. „Ne možemo da više čekamo i odlažemo. Ekstremna situacija zahteva ekstremne odluke.“

Protesti, koje vlasti smatraju ilegalnim i koje je policija ranije nasilno rasturala, planirani su za isti dan kada predsednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju države pred predstavnicima ruske političke elite.

Tokom vikenda, lekari Navaljnog saopštili su da je prema rezultatima testova krvi, koje su advokati opozicionog lidera dostavili porodici, nivo kalijuma dostigao „kritičnu tačku“, što znači da je Navaljnom oslabljeno funkcionisanje bubrega i da ozbiljni srčani problemi mogu da uslede svakog minuta.

“Ukoliko ne počnu da ga leče, umreće u roku od nekoliko dana”, upozorio je jedan od lekara, dr Aleksander Polupan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar