Navaljni prebačen u drugi zatvor na izdržavanje kazne

Svet 25. feb. 202121:45
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni premešten je iz moskovskog pritvora u popravnu ustanovu na izdržavanje kazne, saopštila je članica Komisije za javni nadzor Moskve Eva Merkačova. Na nedavnom suđenju Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Sud je presudio i da je Navaljni kriv zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata, zbog čega će morati da plati kaznu u vrednosti od 850.000 rubalja (11.500 dolara)

„Odveden je iz istražnog pritvora u zatvor, ali u koji konkretno – za sada ne znam“, rekla je Merkačova i dodala da Federalna kaznena institucija ne može da otkrije informacije o mestu boravka zatvorenika dok ga ne dovezu do zatvora.

„Zbog toga se mora malo sačekati“, dodala je ona.

Komisija je ranije saopštila da će Navaljni biti premešten u zatvor u Centralnom saveznom okrugu.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Rusija smatra da su zahtevi za oslobađanje Alekseja Navalnog neprihvatljivi a da je odluka Saveta ministara spoljnih poslova EU o pripremi novih sankcija Rusiji „razočaravajuća“.

Evropska unija je uvela nove sankcije Rusiji, ali su i dosadašnje sankcije Moskvi pokazale da to nema nikakvog učinka, već da EU mora osmisliti mnogo sveobuhvatniju strategiju da obezbedi svoje vrednosti, naročito ekonomske interese.

Inače, Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Uhapšen je 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.000 ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar