Navaljni osuđen: Za klevetu veterana kazna 11.500 dolara

Svet 20. feb. 202119:02
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Moskovski sud, nakon što je potvrdio presudu da se ruskom opozicionaru i blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni zatvorskom u slučaju „Iv Roše“, presudio je i da je kriv zbog klevete na račun veterana Drugog svetskog rata, zbog čega će morati da plati kaznu u vrednosti od 850.000 rubalja (11.500 dolara). Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Kako prenose ruski mediji, kazna je nešto manja nego što je to tražilo Tužilaštvo (950.000 ribalja), međutim na ovu odluku suda moguće je uložiti žalbu.

Sud je odlučio da su iskazi veterana, njegovog unuka i komšije, koji su slučajno pronašli komentare Navaljnog na društvenim mrežama, bili dovoljni dokazi za ovaj slučaj.

Mediji takođe navode da Navaljni tvrdi da nije kriv, iako je ekspertiza pokazala da su sva nastojanja da je došlo do falsifikacije potpisa komentara – neosnovna.

Podsetimo, ranije danas sud u Moskvi je odbio žalbu na presudu Navaljnom. On je osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne ali će biti u zatvoru oko 2,5 godine, jer će mu se uračunati vreme koje je proveo u kućnom pritvoru od 28. februara 2014. godine do 30. decembra 2014. godine.

Ruske vlasti odbile su ranije danas zahtev Evropskog suda za ljudska prava za puštanje na slobodu Navaljnog ocenivši da nema pravnu osnovu i da to predstavlja grubo mešanje u unutrašnja pitanja Rusije.

Evropski sud za ljudska prava uputio je zahtev navodeći da postoji opasnost po njegov život.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.000 ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar