Navaljni ismejao Putina zbog optužbe o napuštanju Rusije

Svet 17. jun. 202119:56
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, podsmehnuo se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zato što ga je optužio da je svesno prekršio zakon kada je prošle godine evakuisan iz Rusije dok je bio u komi.

„Morao je da se prijavi vlastima kao neko ko je dva puta osuđivan na uslovnu kaznu zatvora. Potpuno svestan šta radi, i to želim da naglasim, i zanemarujući zakonske uslove, taj gospodin je otišao u inostranstvo da se leči“, rekao je Putin novinarima posle samita sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Ruski lider je istakao da je Navaljni „dobio ono što je zaslužio kada je osuđen na zatvorsku kaznu“ i da se „namerno vratio u Rusiju da bi bio uhapšen“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Opozicioni lider je u objavi na Instagramu, koju je postavio preko advokata, naveo da je sam Putin, na zahtev nemačke vlade, odobrio njegovu evakuaciju.

Zatim se podsmehnuo ideji da je „svesno“ otišao u inostranstvo, a objavio je i fotografiju kako ga na nosilima prebacuju u avion.

„Putin se znoji i ima užasnu glavobolju ako ne laže, na primer da “plate u Rusiji rastu, da neće biti obavezne vakcinacije u Rusiji i da je Navaljni svesno otišao u inostranstvo“, navodi se u objavi Navaljnog.

Navaljni je uhapšen u januaru kada je doputovao u Moskvu iz Nemačke, gde se lečio pošto je navodno otrovan nervnim agensom novičok. On je u Moskvi osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne u Rusiji 2014, na koju je osuđen zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Američki predsednik je na pitanje šta će se dogoditi ako Navaljni umre u zatvoru, rekao da je „jasno stavio do znanja Putinu da će posledice biti veoma štetne po Rusiju“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar