Podeli
Aleksej Navaljni
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Opozicioni ruski lider Aleksej Navaljni pozvao je danas Evropsku uniju da uvede targetirane sankcije protiv ključnih figura koje su umešane u njegovo trovanje ili podržavaju režim Vladimira Putina.

U intervjuu listu Bild, Putinov protivnik direktno se obrušio na Valerija Gergijeva, dirigenta Minhenske filharmonije, kritikujući ga da je neko koga treba pozvati na odgovornost zbog bespogovornog podržavanja ruskog predsednika.

Pročitajte još:

“On je savršen primer. Takve ljude treba pritisnuti”, rekao je Navaljni koji se u Berlinu oporavlja od trovanja novičokom. “LJudima kao što je on treba zabraniti kretanje i znate šta? To bi pozdravilo 99 posto Rusa”, dodao je on.

Navaljni je naglasio da sankcije ne bi smele da pogode kompletnu populaciju već samo one koji profitiraju od režima i kojima treba “zamrznuti sredstva. Oligarsi i visoki zvaničnici, najbliži Putinov krug”.

Navaljni je rekao da ljude poput Gregijeva, koji uživaju u najboljem od oba sveta, i Rusije i EU, treba naterati da biraju.

“Ako toliko voli režim i ne želi da Rusija bude na evropskom putu, onda mu morate reći: ti si veoma talentovan muzičar ali ne možeš da ostaneš u EU. Možeš da uživaš u Putinovom režimu u Rusiji”, rekao je on.

Navaljni je isto tako kritikovao i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera koji presedava ruskom kompanijom Rosneft i komitetom za izgranju Severnog toka.

“On je bivši kancelar najmoćnije zemlje Evrope. Sada je Putinov potrčko i štiti ubice”, rekao je on. Šreder je prošle nedelje odbacio optužbe da je Kremlj kriv za trovanje Navaljnog kao “spekulacije”.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar