Spas od virusa odsecanjem glave: Metode lečenja jednog puža

Svet 09. mar. 202113:28
Podeli:
Foto: Sayaka Mitoh / SWNS / SWNS / Profimedia

Da je Majka priroda prepuna bizarnih, čudesnih stvorenja dokaz je i morski puž Elysia marginata koji je u stanju da sam sebi otkine glavu i uzgaji savršeno funkcionalno novo telo očišćeno od svih parazita.

Pročitajte još:

Pre nekoliko godina Sajaka Mitoh, doktorant na Ženskom univerzitetu Nara u Japanu kontrolisala je ogromnu kolekciju morskih puževa koju je imala njena laboratorija, kada je naišla na užasan prizor – jednom pužu koji je gajen u zarobljeništvu, u laboratoriji, je nekako bila odsečena glava.

Kada je Mitoh pažljivije pogledala primetila je nešto još šokantnije: Otkinuta glava se mrdala po akvarijumu, grickala alge i, generalno, ponašala se kao da je sve normalno.

Još jedan pogled na glavu doneo je novo iznenađenje – puž je sam sebi otkinio glavu. Puž je na neki način rastvorio tkivo oko vrata i uspeo nekako da otkine glavu od tela. „Samo amputacija“ nije neuobičajena pojava u životinjskom svetu. Sposobnost da odbacite neki deo tela, poput repa, pomaže mnogim životinjama da izbegnu predatore. Međutim, do sada se nije znalo da je moguće da životinja sebi otkine glavu i uzgaji novo telo.

„Bila sam istinski iznenađena i šokirana kada sam videla glavu kako se mrda“, rekla je Mitoh koja proučava morske puževe. Ona je dodala da je očekivala da će puž „brzo uginuti bez srca i drugij važnih organa“, ali on ne samo da je nastavio da živi, već je regenerisao celo telo za manje od tri nedelje.

Foto:Sayaka Mitoh / SWNS / SWNS / Profimedia

To je podstaklo Mitoh i njene kolege da sprovedu niz eksperimenata kako bi otkrili kako i zašto neki morski puževi „giljotiniraju“ sami sebe. Rezultat njihovih eksperimenata, koji je objavljen u časopisu „Current Biology“ navodi da ovi i njima srodni puževi Elysia atroviridis namerno „gube glavu“ kako bi uzgajili novo telo ako im staro napadnu paraziti.

Iz sveta i regiona čitajte:

Tokom višenedeljnih posmatranja, Mitoh i njen tim uvideli su da ne pribegavaju svi subjekti u eksperimentu dekapitaciji, ali da ima i onih koji su čak dva puta odbacili telo. Zanimljivo je i da obezglavljena tela – iako ne mogu da uzgaje glavu – mesecima reaguju na stimuluse. Rane koje puževi sebi nanesu zarastu za jedan dan, a novo telo je većina puževa dobila za manje od tri sedmice.

„Već duže znamo da morski puževi imaju regenerativne sposobnosti, ali je ovo nešto posebno“, rekao je Njujork tajmsu Teri Gosliner sa kalifornijske Akademije nauka. Gosliner, koji je otkrio trećunu morskih puževa koji postoje, smatra da je ova impresivna sposobnost povezana sa još jednim neverovatnim „talentom“ ovih bića.

Naime, Elysia marginata i Elysia atroviridis često zovu i „morskim puževima na solarno napajanje“ jer su među retkim puževima koji mogu da apsorbuju hloroplaste iz algi koje jedu. Na taj način mogu da prežive, makar delimično, na šećerima koje hloroplasti proizvode fotosintezom. Upravo ova sposonost im omogućava da prežive duže periode bez tela.

A kako uspevaju da otkinu sebi glavu? Razlog treba potražiti u njihovoj anatomiji. Ovi morski puževi imaju takozvanu „liniju prekida“ duž vrata zahvaljujući kojoj mogu da odvoje glavu od tela „čistim rezom“. Ovu sposobnost imaju i mnogi gušteri, s tim što se ta linija uglavnom nalazi u korenu repa.

Naučnici se nadaju da će dalja proučavanja ove fascinantne sposobnosti morskih puževa pomoći i drugim naučnicima i doprineti razvoju regenerativne medicine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar