Naučnici upozoravaju: Civilizacija na ivici propasti

Svet 01. feb. 202115:40
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nakon višedecenijskih neuspeha u pokušaju da uspori klimatske promene i posledice istih, civilizacija stoji na ivici propasti, upozorava tim naučnika.

Pročitajte još:

„Razmere pretnji biosferi i svim njenim životnim oblicima – uključujući čovečanstvo – zapravo su toliko veliki da ih je teško shvatiti čak i dobro upućenim stručnjacima“, ističu istraživači u tekstu objavljenom u časopisu „Frontiers in Conservation Science“.

Autori tumače da je čak i stručnjacima, budući da uglavnom imaju uvide samo u ograničena područja svoje ekspertize, teško da shvate razmere problema s kojima se suočava naša civilizacija. Naravno, još mnogo teže je laicima, prenosi Index.hr.

„Prosečni ljudi imaju poteškoća u shvatanju veličine ovog gubitka, uprkos stalnoj eroziji tkiva ljudske civilizacije“, pišu autori i napominju da je razlog zbog kog se grandioznost njihovih reči može činiti preteranom činjenica da su ulozi o kojima govore u svom radu neverovatno visoki.

„Naša poruka možda nije popularna, ali je zaista zastrašujuća“, pišu istraživači u svom osvrtu u časopisu „Conversation“. „Ali, naučnici moraju biti iskreni i tačni ako žele da čovečanstvo razume veličinu izazova s ​​kojima se suočavamo“, dodali su oni.

U objavljenom istraživanju analizirano je više od 150 studija, a na njemu je radilo 17 vodećih naučnika, uključujući i neke sa Univerziteta Flinders, Stenford i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu.

Iz sveta i regiona čitajte:

U toj studiji, stručnjaci opisuju verovatne buduće trendove smanjenja biološke raznolikosti, masovnog izumiranja, klimatskih promena i zagađenja toksičnim materijama.

„Problemi povezani s ljudskom potrošnjom i rastom stanovništva gotovo će se sigurno pogoršavati tokom sledećih decenija. Šteta će se osećati vekovima i preti opstanku svih vrsta, uključujući i našu“, poručuju autori.

Oni kažu da su prvo nastojali da utvrde u kojoj meri stručnjaci shvataju razmere prijetnji biosferi i njenim životnim oblicima, uključujući čovečanstvo.

Na nesreću, njihovi rezultati pokazali su kako će budući uslovi za život biti i daleko opasniji nego što stručnjaci trenutno veruju.

Oni su sve relevantne podatke predstavli i objavili, kao i to šta nas čeka, šta je „nestalo“ s lica zemlje i kako niko ništa nije uradio. Takođe, u njihovoj nalizi su i smernice šta bi se moglo i trebalo uraditi da se bar pokuša upsoriti vakav crni scenario.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar