Naučnici otkrili zabrinjavajuću posledicu koronavirusa

Svet 25. maj. 202009:21 > 09:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RAPHAEL ALVES

Britanski naučnici počinju s testiranjem načina lečenja koji bi, nadaju se, mogao pridoneti suzbijanju najtežih posledica COVID-19 kod bolesnika s teškom kliničkom slikom. Ipak, oni su otkrili da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika covida-19 imaju naročito nizak broj ćelija imunološkog sistema koje se zovu T-ćelije.

T-limfociti ili T-ćelije su, uz B-limfocite, ćelije stečenog imuniteta. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja podstiče stvaranje antitela, odnosno imunološku reakciju u organizmu i obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje ćelijski imunitet i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

U novom kliničkom ispitivanju evaluiraće se učinak proteina ‘interleukina 7’ koji povećava broj T-ćelija i može pomoći u oporavku pacijenta. Sprovode ga, piše BBC, naučnici s instituta Frensis Krik pri Kraljevskom koledžu u Londonu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Oni su proučavali krv 60 pacijenata obolelih od covida-19 i uočili ogroman pad T-ćelija.

Profesor Edrijan Hejdej s instituta Krik je naveo da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su videli šta se događa sa ćelijama stečenog imunirera.

„One nastoje da zaštite organizam, ali čini se da virus deluje na način da ih u tome sprečava, jer se njihov broj značajno smanjio. U mikrolitru (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba prosečno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. Kod pacijenata zaraženih covidom-19 koje smo testirali, bilo ih je samo između 200 i 1200“, kazao je.

Pročitaj i:

Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo utrti put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što moglo da da rane indikacije o tome kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi specifičnim načinom lečenja uspeo da se spreči pad broja ćelija imunog sistema.

Manu Šankar-Hari, savetnik na odeljenju za intenzivnu negu bolnice Sent Tomas koja takođe učestvuje u istraživanju kaže da oko 70 posto pacijenata primljenih na to odeljenje zbog covida-19 stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitru krvi. Čim počnu da se oporavljaju, nivo limfocita počinje da raste, dodaje.

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže nivo ovih ćelija. U sklopu ovog ispitivanja naučnici će Interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odeljenju intenzivne nege proveli više od tri dana. „Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih ćelija, poboljšati opšte stanje pacijenata. Kao lekar na odeljenju intenzivne nege svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošeg zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspešnost ovakvog lečenja bila vrlo ohrabrujuća“, kazao je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar