U Hrvatskoj izdvojen genom korone, otkriveno odakle je došla

Svet 30. apr. 202011:37 > 11:5422 komentara
Podeli:
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Analizom "genoma 21" virusa korona, naučnici su otkrili iz kojih zemalja je ova zaraza stigla u Hrvatsku. Prof. dr Oliver Vugrek, kaže da analize ukazuju na to da je zaraza u Hrvatsku prešla iz Italije i Austrije.

Nakon što je ekipa hrvatskih naučnika sa Instituta „Ruđer Bošković“ i Medicinskog fakulteta u Rijeci uspela da sekvencira (izdvoji) genom novog koronavirusa SARS-CoV-2, ovo je sve češća tema u medijima, prenosi Večernji list.

Tako je prof. dr Oliver Vugrek, šef Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, gostujući jutros na televiziji N1, istakao zanimljive činjenice o novom koronavirusu proizašle iz sekvenciranja RNA dobijene iz uzoraka virusa prikupljenih od hrvatskih pacijenata.

„Virus je mutirao, ali ne mnogo i verovatno ne mutira brzo kao virus gripa. Genom 21, koji smo analizirali ukazuje na to da su virusi koje nalazimo kad nas došli iz Italije i Austrije. Nemamo pregled svih slučajeva u Hrvatskoj, ali iz analiziranih virusa smo ovo ustanovili“ rekao je Vugrek i osvrnuo se na podvrste virusa koje se sada prepoznaju.

Foto:EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK

„Trenutno imamo tri podvrste S, V i G, a ima još niz, 8 ili 10, 12 podvrsta. Što više podataka pristiže u svetsku bazu koja skuplja sve genome, više ćemo znati koliko podvrsta ima, i koje su prisutne u Hrvatskoj. Trenutno znamo da većina naših uzoraka pripada specifičnoj podvrsti (S) na temelju koje će se verojatno generisati vakcinu“, objasnio je doktor.

On je istakao kako i on procenjuje da vakcina koja se razvija na Oksfordu zaista ima potencijala, ali da postoji i projekt koji dobro napreduje u Kini.

„Postoje asimptomatski, blagi i teži slučajevi. To možemo zaključiti kada analiziramo sve viruse u populaciji, a to je sada više od 2.000. Što se vakcine tiče, upoređujem je sa vakcinom za grip, koji je sezonski virus. To treba dalje istražiti. Ne znači da vakcina razvijena u Kini ili SAD-u neće kod nas delovati, ali za glavne podvrste će se sigurno razvijati vakcina“ smatra znanstvenik.

Foto:EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Podsjetimo, prva detaljna analiza genoma SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, sprovedena je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Laboratoriji za naprednu genomiku pod vođstvom dr Olivera Vugreka. Ovi rezultati omogućiće jasno određivanje izvora zaraze i njeno praćenje širenja širom Hrvatske i pridoneće svetskim naporima u suzbijanju pandemije. Uspeh hrvatskih naučnika potvrđuje da Hrvatska poseduje i tehničke i ljudske resurse koji je stavljaju uz bok drugim zemljama koje doprinose razumevanju SARS-CoV-2.

Komentari

Vaš komentar