NATO: Hrvatska daje više od 2 odsto BDP-a za vojsku

Svet 11. jun. 202121:48
Podeli:
Vojska, vojnik, Hrvatska, zastava
Ilustracija: Shutterstock

Kupovinom 12 višenamenskih borbenih aviona vojni budžet Hrvatske ove godine će prvi put premašiti dva odsto BDP.

Istovremeno, po izdvajanju za opremu i modernizaciju Hrvatska je skočila na prvo mesto među 30 članica NATO-a, s 10.3 odsto u 2020. na 43,5 posto vojnog budžeta za ovu godinu.

NATO je danas uoči sastanka na vrhu čelnika 30 zemalja članica, objavio najnovije podatke s procenama o izdvajanju za odbranu po članicama, prenosi Hina dodajući da se zbog različitih podataka, procena rasta BDP u nacionalnim definicijama troškova za odbranu i definicije NATO, podaci koje Alijansa objavljuje mogu razlikovati od brojeva koje objavljuju nacionalne vlasti.

POGLEDAJTE JOŠ:

NATO je 2014. zacrtao cilj da članice povećaju izdvajanje za odbranu na najmanje dva odsto svoga BDP-a do 2024., a od toga 20 odsto za vojnu opremu.

Prošle je godine cilj od dva odsto ostvarilo 11 država članica. Najveći udeo svoga BDP-a izdvajaju Sjedinjene Džave, 3,73 odsto, Grčka (2,6 posto), Estonija (2,3 odsto) i Velika Britanija (2,32 odsto).

Po tim podacima, Hrvatska je bila na 1,83 posto BDP-a. Najmanje izdvajaju Luksemburg s 0,57 odsto, Belgija s 1,07 odsto.

Hrvatska je bila među članicama koje najmanje izdvajaju za vojnu opremu, bila je pretposlednja s 10,3 posto i iza nje je samo Slovenija 4,6 odsto.

Prema danas objavljenim podacima, hrvatski vojni budžet za 2021. skočio je na 2,79 posto BDP-a i Hrvatska je treća po izdvajanju za odbranu. Prva je Grčka s 3,82 posto BDP-a, druge SAD s 3,52 odsto.

Kada je reč o udelu vojnog budžeta koji je namenjen za opremu i modernizaciju, Hrvatska je skočila na prvo mesto prema proceni za ovu godinu, s prošlogodišnjih 10,3 odsto na 43,5 odsto vojnog budžeta.

Prema podacima iz marta ove godine, Hrvatska je bila među tri zemlje koje najveći deo svog odbrambenog budžeta troši na plate vojnika i drugih zaposlenih u odbrani. Kupovinom borbenih aviona i to se promenilo.

Sada troškovi za osoblje iznose 45,7 posto vojnog budžeta, za infrastrukturu ide 9,4 odsto, a za opremu i modernizaciju 43,5 odsto vojnog budžeta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar