NATO bez „konačne odluke“ o povlačenju vojske iz Avganistana

Svet 19. feb. 202100:07
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom virtuelnog sastanka u četvrtak, da Alijansa nije donela konačnu odluku o tome da li će ili kada povući vojsku iz Avganistana. Uprkos pokretanju mirovnih pregovora između Avganistana i talibana u Kataru prošlog septembra, nasilje u Avganistanu je u porastu, što izaziva zabrinutost zbog preranog povlačenja NATO snaga i potencijalno dopuštenje pobunjenicima da odnesu pobedu.

Sastanak je došao u momentu kada administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra dogovor između SAD-a i talibana kako bi ustanovili da li militantna grupa ispunjava svoje obaveze, uključujući i prekid vatre i učestvovanje u pregovorima sa avganistanskom vladom.

Mogućnost da Kabul i talibani – dve ideološki suprotne strane – naprave politički dogovor pre odlaska stranih trupa 2021. vrlo su male.

Prema dogovoru, sve strane snage treba da napuste Avganistan do maja u zamenu za bezbednosnu garanciju militantne grupe kao što je prekid odnosa sa Al Kaidom.

“U ovoj fazi nismo doneli konačnu odluku o našem budućem prisustvu”, rekao je Stoltenberg. “Kako se bliži rok od 1. maja NATO saveznici će nastaviti da sarađuju i razgovaraju u narednih nekoliko nedelja”.

Pred sastanak nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, rekla je da mirovni pregovori nisu postigli dovoljan napredak koji bi omogućio potpuno povlačenje.

Foto: EPA-EFE/VIRGINIA MAYO / POOL

U isto vreme američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem o aktualnom pregledu američke strategije u Avganistanu.

Blinken je Ganiju rekao da su SAD predane mirovnom sporazumu koji “uključuje pravedno i trajno političko rešenje kao i trajni i sveobuhvatni prekid vatre”, stoji u izjavi Stejt Departmenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar