NASA izgubila ostatke asteroida svuda po svemiru

Svet 24. okt. 202010:22
Podeli:
Foto:NASA/Goddard/University of Arizona/REUTERS

Američka sonda prikupila je prošle sedmice toliko materijala sa asteroida "Benu", da se kamenje zabilo u vrata kontejnera, zbog čega se materijal rasuo po svemiru, saopštila je američka svemirska stanica NASA.

Sonda je u utorak veče uspela da prikupi materijal sa asteroida veličine nebodera, na oko 320 miliona kilometara od Zemlje i spakovala ga u kontejner koji je prikupljeni materijal trebalo da donese na Zemlju.

Pročitajte još:

Međutim, fotografije prikupljenog materijala koje su poslate na Zemlju pokazuju da je prikupljeno mnogo više nego što su naučnici predvideli, zbog čega se višak kamenja sa asteroida rasuo po svemiru.

Zbog ovog incidenta tim je pauzirao rad sa sondom, kako bi sprečio dodatno prikupljanje materijala i njegovo rasipanje.

NASA navodi da će sada preći na fazu uvlačenja kontejnera u letelicu i njenog postavljanja u bezbedan položaj, kako prikupljeni materijal ne bi bio dodatno ugrožen.

Američka svemirska agencija će znati koliko je materijala uspela da prikupi kada se kapsula sa uzorcima bude vratila na Zemlju 2023. godine. Incident je nagnao vođe misije da odustanu od evenutalnih novih pokušaja da sakupe materijal, a letelica će krenuti put Zemlje marta sledeće godine.

Naučnici se nadaju da će u prikupljenom materijalu pronaći neke tragove o poreklu života na Zemlji jer su asteroidi ono što je ostalo prilikom formiranja sunčevog sistema pre nekih 4,5 milijardi godina, prenosi Rojters.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar