Nariškin: Znamo istinu o Navaljnom, imamo proverene informacije

Svet 01. avg. 202120:36
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Spoljna obaveštajna služba Rusije zna deo istine o slučaju opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je danas direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Znamo deo istine. Ne sve, neću se hvalisati. Ali znamo nešto o berlinskom pacijentu. Samo deo istine ili neki indirektni dokaz istine“, rekao je on u intervjuu za Jutjub kanal Solovjov delimično prikazan na televizijskom kanalu Rosija-1.

Prema rečima Nariškina, tokom godine vezane za događaje oko Navaljnog, Moskva je dobila pouzdane i proverene informacije da je u jednoj evropskoj zemlji održan sastanak službenika specijalnih službi, aktivista nevladinih organizacija i vladinih zvaničnika na kojima se razgovaralo o načinima podrške protestnom pokretu u Rusiji.

On je, takođe, potvrdio da kada je Navaljni odveden u Nemačku njegov uzorak nije imao znakove prisustva toksičnih agenasa.

„Ovo kaže naš specijalista. I potpuno im verujem jer je i vi to znate, u našoj ruskoj bolnici urađen čitav niz testova i pregleda i uzgred, korišćena je najsavremenija oprema, kako bi se otkrilo da ni njegova krv ni drugi biološki materijali nemaju bilo šta što bi moglo ukazivati na prisustvo bilo kakvih toksičnih agenasa“, naglasio je Nariškin.

Toksični agensi su mogli da budu dodati u biološke uzorke Navaljnog van ruske teritorije, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u izveštaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja postoji mnogo nedoslednosti i teško je reći da li je bio otrovan nakon što se ukrcao u avion.

„Ali ako su neke oznake zaista otkrivene, onda je realnija pretpostavka da su mu dodate neke supstance u biološki materijal“, istakao je Nariškin, a na pitanje da li se to dogodilo na teritoriji Rusije bio je izričit: „Ne, naravno da ne“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar