Norveška policija: Napadač s lukom i strelom je bio radikalni islamista

Svet 14. okt. 202110:44 > 11:07
Podeli:
Norveška napad
Foto: EPA-EFE/HAKON MOSVOLD LARSEN

Osumnjičeni za napad lukom i strelom prešao je u islam, a policija je s njim bila u kontaktu pre ubistava u sredu uveče zbog zabrinutosti zbog radikalizacije, izjavio je u četvrtak šef norveške policije Ole Bredrup Saverud, prenosi CNN.

Danac (37) uhapšen je sinoć zbog napada lukom i strelom u supermarketu u Norveškoj. Tom prilikom je ubio petoro ljudi, a dvoje teško ranio.

Policija je dojavu o napadu dobila u večernjim satima, a osumnjičeni je uhapšen tačno 34 minuta kasnije. Svedoci kažu da je pomahnitali muškarac ubio petoro ljudi, dok su ostali panično trčali ulicama, pokušavajući da pobegnu od pretnje.

POGLEDAJTE JOŠ:

On se trenutno nalazi u pritvoru, a policija je ranije rekla da je u toku istraga koja će utvrditi da li se u Norveškoj dogodio čin terorizma.

Žena koja se u momentu napada našla na ulicama Kongsberga isprčala je lokalnoj televiziji da se muškarac odjednom pojavio na uglu sa lukom i strelom u rukama.

„Čula sam komešanje i videla ženu kako se skriva na ćoršku, onda se pojavio čovek i stao na ugao ulice sa lukom i strelama u nekoj torbici. Posle sam videla ljude kako treče ulicom uplašeni za sopstveni život. Jedna od njih bila je žena sa malim detetom u rukama“, rekla je lokalna stanovnica koja je želela da ostane anonimna.

Napad se dogodio poslednjeg dana trajanja konzervativne vlade Erne Solberg. Odlazeća premijerka rekla je da su informacije koje je dobila o incidentu bile „užasne“.

„Razumem da se mnogi ljudi plaše, ali važno je naglasiti da policija sada kontroliše situaciju“, rekla je ona na konferenciji za novinare, nekoliko sati pre nego što je trebala da zvanično napusti dužnost premijerke Norveške.

Napad je bio najsmrtonosniji u Norveškoj otkad je ekstremno desničarski ekstremista Anders Brejvik 2011. godine ubio 77 ljudi, od kojih je većina bila u letnjem kampu dečije Laburističke stranke na ostrvu Utoja.

BONUS VIDEO Pucnjava u vozu u Arizoni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar