Zašto su namirnice jeftinije u Nemačkoj nego u Srbiji

Svet 06. apr. 202119:39 > 19:4113 komentara
Podeli:
Foto:Nova.rs

Zvuči neverovatno, ali je istina, hrana i kozmetika u Nemačkoj jeftiniji su nego u Srbiji. Čitaoci portala Nova.rs dokumentovali su cene u prodavnicama u Nemačkoj, koje smo onda uporedili sa cenama na rafovima u prehrambenim radnjama u našoj zemlji.

Pročitajte još:

Naime, prosečna plata u Srbiji iznosi tačno 63.109 dinara ili 536 evra, dok u Nemačkoj, i oni sa „dna lestvice“, imaju platu od 1.600 evra.

„Da, potrošačka korpa je u Nemačkoj dosta jeftinija nego u Srbiji ako uzmemo u obzir standard. Osnovne životne namirnice su jeftinije, osim hleba i mesa za koje treba izdvojiti nešto više para. Uglavnom oko 200 evra mesečno ode na hranu i hemiju po osobi. Najviše se štedi na kućnoj hemiji gde se za 20 do 30 evra mogu kupiti zalihe za dva meseca“, kaže čitalac Nova.rs Darko Jovićević iz Frankfurta.

Razlike u cenama

U novembru prošle godina najskuplja litarska flaša ulja u Srbiji bila je 145, a sada, u pojedinim radnjama je i 179 dinara. U Nemačkoj do poskupljenja nije dolazilo pa tamo ono košta, kada prebacimo cenu u dinare – 140 dinara.

Bez ulja se možda i može napraviti neki obrok, ali bez jaja, hleba i mleka teško. Ovi proizvodi u pojedinim prodavnicama nešto manje koštaju u Srbiji, ali ako u obzir uzmemo Nemački standard, onda je razlika nikakva, jer bi morali biti mnogo jeftiniji u odnosu na naše plate.

hleb Foto:Nova.rs
jaja Foto:Nova.rs
mleko Foto:Nova.rs

Gotovo svakoga dana koristimo i brašno, čija je cena u Nemačkoj identična kao u Srbiji, kada nije na akciji.

brašno Foto:Nova.rs

Šećer boljeg kvaliteta iste je cene, kao i šećer niže klase.

Šećer Foto:Nova.rs

Proizvodi za ličnu higijenu u Nemačkoj znatno jeftiniji

Prozivodi kao što su pasta za zube, šampon za kosu i deterdžent za pranje sudova gotovo su duplo jeftiniji u Nemačkoj u odnosu na Srbiju.

šamponi za kosu Foto:Nova.rs
hemija Foto:Nova.rs
pasta za zube Foto:Nova.rs

Slatkiši za badava

Ono o čemu mnoga deca u Srbiji maštaju jeste da umesto pekmeza ili jeftine marmelade, pojedu kašiku nutele ili štanglu čokolade. U Nemačkoj su ovi proizvodi dostupni svima.

milka čokolade Foto:Nova.rs

 

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar