Nakon koncerta u Španiji nema dokaza o širenju korone

Svet 28. apr. 202109:53
Podeli:
Koncert Barselona Spanija
Koncert u Barseloni Foto:EPA-EFE/Alejandro Garcia

Naučnici u Španiji nisu pronašli dokaz povećanog širenja koronavirusa među ljudima koji su prošlog meseca prisustvovali na velikom eksperimentalnom koncertu.

PROČITAJTE JOŠ:

Šest osoba se zarazilo koronom u roku od 14 dana nakon koncerta u Barseloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u opštoj populaciji, piše BBC.

Oko 5000 ljubitelja muzike prisustvovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koroavirus. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu udaljenost.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvoro zaraženo negde drugde, a ne na samom događaju.

Boris Revoljo, virolog koji je učestvovao u dizajniranju bezbedonosnih protokola u areni Palau Sant Jordi, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dve osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika verovatnoća da se prenos dogodilo negde drugde, prenosi Radio Sarajevo.

 

„Mere koje smo sproveli bile su vrlo sigurne“, dodao je.

Španske vlasti su dopustile da koncert benda „Love of Lesbian“ bude deo istraživačkog projekta o širenju virusa, a stopa zaraze među posetiocima je bila dvostruko manja od one kod ljudi iste starosti u Barseloni, otkrili su istraživači.

„Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom događaja“, rekao je specijalista za zarazne bolesti Josep Maria Libre na konferenciji za novinare u utorak.

„Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svet kulture slušati onako kako to zaslužuje“, objavili su na Tviteru.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom sveta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja.

Sličan dvodnevni eksperiment održao se u Holandiji u martu, a na njemu je učestvovalo oko 1500 ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar